Kundservice, vardagar 8-17:  08 - 612 43 70
Din varukorg

Hem
Paketresor
Hotell
Hyrbilar
Utflykter
Grupp och Konferensresor
Islandsguiden
Om oss
Startsida för Grupp och Konferensresor
Destination: Reykjavik
Våra tjänster
Be om offert
Kontakta oss
Kontakta våra projektledare för att diskutera idéer kring ert arrangemang.
Vill du att vi
ska kontakta dig?
Namn:
E-post:
Telefonnummer:
Meddelande:

Skicka

FAQ: Reykjavík & Island

Pass och visum

Svenska (nordiska) medborgare behöver inte pass till Island, men måste resa med giltig legitimation med bild. Island är med i Schengenavtalet. De som har giltigt Schengen-visa eller uppehållstillstånd i Sverige behöver inget annat tillstånd om de reser som turister till Island. Kontrollera med Isländska ambassaden om pass och visum behövs för de resenärer som har andra nationaliteter eller ej svenskt (nordiskt) medborgarskap.
Valuta och valutaväxling
Isländsk valuta är Isländska kronur (ISK). Ni växlar med fördel er valuta på Island. Växlingskontor är inte så vanliga på Island utan man växlar direkt på banken. På flygplatsen finns två banker, en strax innan passkontrollen på andra våningen och en efter bagageupphämtningen. Dessa banker är alltid öppna i anslutning till ankommande flyg. Det går även bra att ta ut kontanter i de bankomater som finns på Island.
Kreditkort
De vanligaste betalkorten (VISA, Mastercard och Diners Club) kan användas på Island. Observera dock att American Express inte förekommer i någon större utsträckning.
Avstånd och transfer till/från flygplats
Keflaviks internationella flygplats ligger 48 km från Reykjavik.
Resan mellan Keflavik och Reykjavik tar cirka 45 minuter.
Tax-free och duty free shopping
Passa gärna på att handla tax-free vid ankomsten till Island. Ni får införa 1 liter sprit, 1 liter vin samt 200 cigaretter eller 250 gram annan tobak. Samma kvoter gäller vid inresa till Sverige från Island. Observera dock att det inte är tillåtet att föra in snus till Island och att en hel stock snus ofta stoppas i tullen.
Resenärer som handlar för mer än 6000 ISK i samma affär på Island kan vid utresa få momsen på produkten återbetald (upp till 15 % av köpvärdet). Be om ett tax-free kvitto vid köpet, som ni visar upp tillsammans med obruten förpackning på flygplatsen där ni återfår momsen.
Öppettider

Affärer: Mån-fre kl. 10.00- 18.00, lör kl. 10.00-14.00. I köpcentrumen är det öppet längre

på lördagar och på söndagar. Under sommaren håller en del affärer stängt under lördagar.

 

Mataffärer: De flesta mataffärer har öppet Mån-fre kl. 10.00-18.30, Lör kl. 10.00-18.00,

Sön kl. 11.00-17.00. Det finns även nattöppna mataffärer/snabbköp i Reykjavik.

 

Banker: Mån-fre kl. 10.00-16.00.

 

Restauranger, kaféer, barer: I regel öppet från kl. 10.00-01.00 hela veckan. 

 

Nattklubbar: På veckodagarna öppet till kl. 01.00. På helgerna öppet till kl. 05.00.

Elektronisk utrustning
220 volt med kontakter precis som i Sverige.
Mobiltelefoni
Det finns tre GSM-operatörer på Island. GSM- nätet täcker Reykjaviksområdet och de sydöstra delarna av ön såväl som samhällen med mer än 200 innevånare. Isländska kontantkort för GSM-operatörerna finns att köpa på exempelvis bensinstationer runt om hela landet. Telefon finns på hotellen medan telefonkiosker är ovanliga.
Internet
Internet är utbrett på Island och finns tillgängligt på de flesta större hotell. I Reykjavik finns även flera internetkaféer där det kostar ungefär 35 kr för en halvtimme. På många offentliga platser, t.ex. kaféer finns tillgång till trådlöst internet.
Vädret på Island
Island har ett milt klimat tack vare Golfströmmen. Ni kommer troligtvis att uppleva varierande väder under er resa på Island. Vädret skiftar fort. Islänningarna brukar säga "Gillar du inte vädret, så vänta bara en kvart".

Genomsnittstemperaturen ligger på drygt 11°C på sommaren. I Sverige är det cirka 17°C. Genomsnittstemperaturen i den kallaste perioden jan.– feb. ligger på cirka 0°C. 
Hur ska jag klä mig?
På hösten, vintern och våren bör du ta med dig några tunna fleece-/ullplagg, en tröja eller kofta, vind- och regnskyddande kläder samt rejäla skor.
Om du kommer att tilbringa tid i Reykjavik, så kan det vara bra att ta med lite finare kläder till att ha vid middagar och ute i nattlivet. Islänningarna är modemedvetna och klär sig ofta med stil.
Glöm inte badkläderna! Ett populärt nöje både bland turister och islänningarna är att bada i de varma källorna och badhusen som finns på Island. Missa inte chansen till detta!
Hur är maten på Island?
Maten är av världsklass med färska råvaror och bra tillagning. Speciellt fisk och lamm är populära rätter som man inte bör missa. Vegetarisk och laktosfri mat går oftast att få, men är inte så vanligt förekommande på menyerna.
Vulkan Resor AB innehar IATA-licens och har ställt statlig resegaranti hos Kammarkollegiet.
Om Vulkan Resor | Min sida | Sitekarta
© Vulkan Resor AB - Webmaster: Ulf Nordström