Kundservice, vardagar 8-17:  08 - 612 43 70
Din varukorg

Hem
Paketresor
Hotell
Hyrbilar
Utflykter
Grupp och Konferensresor
Islandsguiden
Om oss
Startsida för Islandsguiden
Om Island
Planera resan till Island
Om Reykjavik
Planera resan till Reykjavik
Video Island
Kundservice
» Så hittar du lägsta priset
» Bokning och Betalning
» Vanliga frågor & svar
» Resegaranti
» Resevillkor
» Avbeställningsskydd
» FAQ: Island
» Avresa från Fin/Dan/Nor
Kontakta oss
Vi hjälper dig att boka och planera din islandsresa. Välkommen att kontakta oss!
Vill du att vi
ska kontakta dig?
Namn:
E-post:
Telefonnummer:
Meddelande:

Skicka


Om Island

 

På Island hittar du en omväxlande, dramatisk och orörd natur med glaciärer, varma källor och mäktiga vattenfall, som gör resan till en unik upplevelse med minnen för livet. Den exotiska naturen erbjuder många möjligheter till avkoppling och spännande aktiviteter. Bada i varma källor, upplev Island från hästryggen på den kraftfulla islandshästen eller hitta din egen väg att utforska landet och dess sevärdheter med bil. Huvudstaden Reykjavik bubblar av energi och här finns en rik och spännande mix av bra restauranger, shopping och kulturevenemang. Dessutom är nöjeslivet är omtalat - natten verkar aldrig ta slut i Reykjavik och det finns otaliga alternativ för nöjessugna besökare.

 

 

HISTORIA
Leifur Eriksson framför Hallgrimskyrka
Det isländska folket härstammar från Skandinavien, men har också starka keltiska inslag i sin härkomst. Efter den första bebyggelsen år 874 blev landet blev snabbt bebyggt i alla landsdelar. År 930 kallades det för första gången till "Allting" vid Thingvellir, för att samordna lagar och bestämmelser i det nya landet. På så sätt var Island från början en bonderepublik och ett "klasslöst samhälle" i den bemärkelsen att här fanns inte någon överhöghet i form av en kung eller adel. På 1100- och 1200-talen skrevs de berömda sagorna och därmed grundlades det rika litteraturarv som islänningarna förvaltar än idag.

På 1300-talet kom landet under utländskt styre och de följande århundradena fram till 1800-talet led islänningarna av svält, pest, stora vulkanutbrott och utländska handelsmonopol. Fram till mitten av 1900-talet var Island ett relativt fattigt land där jordbruk och fiske var de viktigaste näringarana. Under andra världskriget var Island ockuperat av brittiska och amerikanska trupper. Landet blev självständigt 1944 och därefter har landets relativa isolering brutits med en uppgång i ekonomi och näringsliv som följd.
SPRÅK & KULTUR

Island koloniserades av norska vikingar år 874. Även om modern isländska har genomgått förändringar i uttal och ordförråd så talar islänningarna i huvudsak fortfarande vikingarnas ursprungliga språk, som en följd av landets geografiska isolering. För att bevara språkets mångfald är man mycket restriktiv med att ta in låneord i Isländskan. Istället bildas nya ord som beskriver moderna företeelser genom sammanslagningar av äldre ord.

 

Island är också ensamt om att bevara en annan nationell tradition, att använda faderns namn i stället för efternamn. En islännings förnamn följs av hans eller hennes fars förnamn med tillägget –son eller dottir. Medlemmar i samma familj kan därför ha många olika efternamn, något som ofta förvirrar utlänningar.

 

Litteraturen och konsten har frodats på Island sedan den första bebyggelsen och finns i varje islännings hjärta. Runt om landet hittar du många intressanta muséer med lokala och historiska utställningar. I Reykjavik blomstrar kulturlivet och här finns musikscener, teater, opera och gallerier med klassisk och modern konst.

POLITIK & EKONOMI
Amerikanskt och europeiskt inflytande möts mitt i Atlanten och för islänningar finns inga gränser vad gäller innovation och nyskapande. Ren, naturlig energi, hårt arbete och ett samhälle som präglas av optimism inför framtiden har bidragit till den expansiva ekonomin de senaste 50 åren och du känner den globala pulsen som för staden in i framtiden.

Idag lever islänningarna i ett samhälle med en levnadsstandard som är en av de högsta i världen samtidigt som man har tagit tillvara de mäktiga naturkrafter landet besitter. Exempelvis utnyttjas jordvärmen för uppvärmning av hushåll och växthusodlingar, vattenkraften till energikrävande industrier och fisken från de ännu oförstörda fiskebankarna, som en efterfrågad exportvara. Turismen är en annan viktig näringsgren och ekonomin är serviceorienterad.
NATUR

Den isländska naturen är varierad och exotisk, och i naturen ser du spåren efter hur naturelementen har format Island genom vulkanutbrott, jordskalv och erosion. Ett av de mest karaktäristiska och spännande inslagen i det isländska landkapet är glaciärerna. Den största av dem är Vatnajökull, med en yta på 8 400 kvadratkilometer och upp till 1000 meters tjocklek på isen. Över elva procent av landet är täckt av storslagna glaciärer. Glaciärerna kalvar ofta i tungor ned mot låglandet. Ibland har den retirerande ismassan lämnat djupa laguner efter sig där isberg som kalvat från glaciären flyter omkring. Det är en imponerande syn att se färgspelet mellan sprickornas klarblå ton, den vita ytan och rester av vulkanaska som bildar fantasifulla mönster i isen.

Den mittatlantiska ryggen, som utgör gränsen mellan eurasiska och amerikanska kontinentalplattan, går tvärs genom Island och utgör Islands aktiva vulkaniska zon som omfattar en fjärdedel av landets yta. Den sträcker sig som ett bälte över landet från Västmannaöarna och Reykjanes i söder, genom landet och över Myvatnområdet i norr. Då kontinentalplattorna rör sig och långsamt är på väg ifrån varandra, uppstår det sprickor i jordskorpan där lavamassor från jordens inre tränger upp till ytan. Sedan Island bebyggdes för drygt 1100 år sedan räknar man med att omkring 250 vulkanutbrott ägt rum på ungefär 50 olika platser, det vill säga i genomsnitt ett utbrott vart femte år.

Varma källor och geotermisk energi går hand i hand med vulkanaktivitet. I den vulkaniska zonen finns 14 så kallade högtemperaturområden med kokande vattenkällor, svavelkällor och lergrytor. Några av de varma källorna sprutar vatten. Den mest berömda av dem är Geysir som har lånat sitt namn till alla liknande källor i världen. Geysir kan spruta upp en vattenstråle till en höjd av 60-70 meter, men den har varit inaktiv de senaste åren. En annan källa, Strokkur, har regelbundna utbrott ungefär var 5:e minut. På några platser i landet, t.ex i Landmannalaugar och vid Hveravellir på höglandet finns varma källor där du kan bada i det fria. Överallt på Island hittar du dessutom utomhusbassänger med varmt källvatten.

Mäktiga vattenfall sätter också sin prägel på det jungfruliga landskapet; mest kända är Gullfoss, Skógafoss och Dettifoss, störst i Europa. Bland sjöar på Island är Thingvallavatn den största insjön, med en yta på 83 kvadratkilometer. Den speciella floran och faunan som trivs bra i Islands relativt milda klimat är ett vackert karaktärsdrag för det enastående och spännande landet. Längs kusterna hittar du exempelvis en mängd fåglar och lekande valar.
KLIMAT

Trots den nordliga breddgraden har Island ett milt klimat. Somrarna är förvånansvärt varma och tack vare golfströmmen blir vintrarna är inte så kalla som man kan tro. Under sommaren är genomsnittstemperaturen 12-13 °C, men ofta stiger temperaturen till över 20 °C i inlandet. Dagarna är långa och under framförallt juni månad går solen i stort sett aldrig ner. I januari är vintertemperaturen i genomsnitt -1 °C. Landets bevuxna delar en kännetecknas av grön och lummig växtlighet med gräs, dvärgbjörk och olika typer av mossor.

REYKJAVÌK

I det expansiva Reykjavik bor 120 000 av Islands ca 320 000 invånare. Kulturlivet har blomstrat upp och kommer till uttryck i både musik, mode, film, konst och litteratur. Litteraturen och konsten har frodats på Island sedan den första bebyggelsen och finns i varje islännings hjärta. Runt om landet hittar du många intressanta muséer med lokala och historiska utställningar. I Reykjavik blomstrar kulturlivet och här finns musikscener, teater, opera och gallerier med klassisk och modern konst.

Det isländska köket har sitt ursprung i Islands rena natur och bara det bästa är gott nog.
Framförallt i Reykjavik finns ett brett utbud av förstklassiga restauranger med läckra internationella menyer och isländsk husmanskost.

AKTIVITETER

Ta en ridtur på den berömda islandshästen eller pröva på valskådning, som lockar många besökare. Andra populära aktiviteter är exempelvis golf, vandring, fiske eller ett superjeepsafari på en glaciär.
Vill du koppla av är alternativen för rekreation många. Här finns den berömda Blå Lagunen som du absolut inte ska missa. Blå Lagunen är ett utomhusbad där du badar i vatten direkt från de varma källorna. Vattnet håller den varma och inbjudande temperaturen 36-39° året om.

Runt om landet hittar du fler naturligt varma bad och kan även besöka någon av de populära spa-anläggningarna i Reykjavik.

SEVÄRDHETER

På Island är sevärdheterna många och möjligheterna till aktiviteter otaliga. Bland sevärdheterna märks Den Gyllene Cirkeln, en klassisk rutt som fångar många av de naturens underverk som Island är välkänt för. På sträckan hittar du Geysirområdet med sina varma källor och Islands mest aktiva gejser, Strokkur. Här finns också det majestätiska vattenfallet Gullfoss, och den vackra nationalparken Thingvellir där den isländska historien väcks till liv.

En annan populär sevärdheter är området kring sjön Myvatn på norra Island, där en frodig landsbygd med en rad spektakulära fenomen. Här upplever du vattenfall, stelnad lava, kalkstenspelare, färggrann lera och varma källor samt en karg vildmark sida vid sida med en grönskande vegetation. Den unika och karaktäristiska naturen låter sig upptäckas både på egen hand med hyrbil eller på en bekväm bussutflykt

Vulkan Resor AB innehar IATA-licens och har ställt statlig resegaranti hos Kammarkollegiet.
Om Vulkan Resor | Min sida | Sitekarta
© Vulkan Resor AB - Webmaster: Ulf Nordström