Klimat

Klimatkompenserade flygresor

Res hållbart med Vulkanresor

Res hållbart med Vulkanresor. Att resa berikar livet, det visar oss en större bild och ger oss perspektiv som bidrar till en mer tolerant och inkluderande värld. Men att resa har en negativ effekt på klimatet. Därför har vi gjort det möjligt för våra kunder att klimatkompensera sina flygresor genom GreenSeat. Samma mängd CO2 samt växthusgaser som släpps ut i atmosfären av just din resa, kommer förhindras att släppas ut någon annanstans i världen när du väljer en resa med oss.

 

Hur har vi räknat ut klimatkompensationen?

Vi använder GreenSeats zon-modell för att räkna ut vad det kostar att klimatkompensera varje flygresa med oss. Zon-modellen baseras på det genomsnittliga CO2 utsläppet för en tur- och returresa till en destination inom ett visst geografiskt område.

En flygresa innebär fler utsläpp som är skadliga för klimatet än bara CO2. Därför har vi valt att kompensera även för de växthusgaser som flyget släpper ut, vilket placerar oss i Zon 1 – Climate neutral. Det betyder att flygresorna inte bara är CO2 neutrala, utan klimatneutrala.

I tabellen nedan kan du se hur stora de faktiska CO2-utsläppen är för en resa till Island från olika flygplatser. Den högra kolumnen visar hur stor kompensationen behöver vara för att räknas som klimatneutral. Vi använder Zon 1 - Climate neutral, som kompenserar för 0,95 ton.

 

                     

Vart går pengarna?

Pengarna du betalar för klimatkompensationen går till GreenSeat som investerar dem i hållbara projekt i Afrika och Indien. Dessa projekt säkerställer att samma mängd CO2 som släpps ut i atmosfären, undviks att släppas ut någon annanstans genom att ge hushållen tillgång till hållbar energi, vilket också hjälper till att stötta lokalbefolkningen.
 

Hur vet jag att pengarna hamnar rätt?

GreenSeat certifieras av oberoende organen VCS och Gold Standard. Det betyder att projektet varje år måste visa att det lever upp till vissa kriterier. På Vulkanresor kommer vår revisor varje år verifiera att vi har betalat in klimatkompensationen för alla resenärer.