Kundservice, vardagar 9-17:  08 - 612 43 70
Din varukorg

Hem
Paketresor
Hotell
Hyrbilar
Utflykter
Grupp och Konferensresor
Islandsguiden
Om oss
Startsida för Islandsguiden
Om Island
Planera resan till Island
Om Reykjavik
Planera resan till Reykjavik
Videogalleri
Kundservice
» Så finner du bästa pris!
» Bokning & betalning av resa
» FAQ - Vanliga frågor
» Resegaranti
» Resevillkor
» Avbeställningsskydd
» Vanliga frågor om Island
» Kataloger
» Islandsguiden
Kontakta oss
Vi hjälper dig att boka och planera din islandsresa. Välkommen att kontakta oss!
Vill du att vi
ska kontakta dig?
Namn:
E-post:
Telefonnummer:
Meddelande:

Skicka

Tillbaka
Skriv ut
När ska man åka till Island?

En resa till Island garanterar en ny och annorlunda upplevelse - året runt. Varje årstid har sin alldeles egen dragningskraft, karaktär och charm. Låt inte det kylslagna namnet avskräcka dig — Island är inte lika kallt som det låter, behagliga temperaturer om sommaren när solen skiner dygnet runt och medeltemperatur runt noll grader i januari.

 

Allmänt om klimat och väder

Island är vackert året om och har trots den nordliga breddgraden ett ovanligt milt klimat tack vare golfströmmen. Under sommaren är genomsnittstemperaturen 12-13 °C, men ofta stiger temperaturen till över 20 °C i inlandet. Dagarna är långa och under framförallt juni och juli månad går solen i stort sett aldrig ner. I januari är vintertemperaturen i genomsnitt -1 °C. Vädret är ofta varierat och islänningarna brukar säga: "Är du inte nöjd med vädret just nu, är det bara att vänta en liten stund".

Vår på island
Våren: Mars - Maj
Klimat och väder
Under våren är alla delar av landet inte lika tillgängligt p.g.a. snösmältningen, detta gäller främst vägar i islands högland, där vägarna inte blir framkomliga förrän i mitten av juni. Nu blir dagarna varmare och allt längre.

Aktiviteter
På vårkanten blir dagarna allt längre och befolkningen skakar av sig vintermörkret. Full fart framåt, kulturmässigt eller på glaciärer! Högt upp bland fjäll och glaciärer går det fortfarande att genomföra vinteraktiviteter. I älvarna börjar forsränningen och kajakutfärderna. Åk ut på havet för att stifta närmare bekantskap med valar och havsfiske eller rid islandshäst i enastående vildmark.
Evenemang på Island under våren
1 Mars Öldagen:

Efter flera decenniers uppehåll blev det, året 1989, åter tillåtet att sälja öl på Island. Denna dag firas på ett passande sätt varje år.

Mars 2013 Reykjavík Chess Open:

The Icelandic Chess Federation, i samarbete med Reykjavik Chess Academy, välkomnar er till Reykjavik Chess Festival. Förmodligen den mest spektakulära spelplatsen för öppen turnering någonsin! Turneringen kommer att hållas i Harpa, Reykjavíks nya spektakulära konserthall vid hamnen.

Mars 2013 Reykjavík Fashion Festival:

Reykjavík Fashion Festival presenterar höst- och vinterkollektioner från Islands mest provokativa och kompetenta designers. Fyra dagars explosion av mode, design och musik.

14 - 17 mars 2013 DesignMarch:

Med Islands internationellt kända veteraner inom området, liksom nystartade kommande designers, innehåller programmet för DesignMarch ett brett utbud av spännande evenemang, utställningar och föreläsningar.

21 - 28 mars 2013 Emagine Peace Tower:

Ett konstverk av Yoko Ono till minne av John Lennon och längtan efter fred på jorden. Imagine Peace Tower en önskebrunn ett starkt framträdande och högt torn av ljus. Orden "Imagine Peace" är inskriven på brunnen i 24 världsspråk.Imagine Peace Tower kommer att lysa under veckan för vårdagjämningen.

21 - 28 mars 2013 The Icelandic Music Experiments:

Huvudstaden Reykjavík rockar! Som ett erkännande av sin lilla men internationellt prisade musikscen ser Musiktilraunir band slåss på platser runt om i staden för titeln som det senaste genombrottet bland de isländska banden.

21 - 28 mars 2013 The Icelandic Horse Festival i Reykjavík:

Programmet kommer att bestå av allt från hästuppvisningar till sadeltillverkning. Evenemangen äger rum i avelsrancher och hästklubb i och runt Reykajvík.

24 -29 mars 2013 Reykjavík Blues Festival:

Se och hör bluesartister från Europa, Island och Nordamerika uppträda tillsammans i några av de mest unika jamsessions ni kan finna på norra halvklotet. Missa inte heller framträdanden från unga och lovande bluesartister i framtiden.

April Sequences:

Sequences är en realtids-konstfestival med fokus på tidsbaserad arbete, prestanda, ljudkonst, video och musik. Dess evenemang håll runt om i staden på en mängd intressanta platser.

April Children‘s Culture Festival:

Barnkultur, kultur för barn och kultur med barn. Dessa är de tre viktigaste aspekterna av denna festival. Genom att nå alla hörn av Reykjavík, från sluttningarna av berget Esja till botten av poolerna är festivalen tänkt att bli ett årligt evenemang.

April List án landamæra (Konst utan gränser):

List án landamæra (Konst utan gränser) är en årlig konstfestival på Island. Syftet är att främja konsten av personer med funktionshinder och att underlätta samarbetet mellan personer med och utan funktionshinder.

25 april 2013 First Day of Summer (Första sommardagen):

Islänningarna firar den första sommardagen (enligt den gamla isländska kalendern) med parader, familjeevenemang och leenden - oavsett om det snöar eller inte.

Maj Start på fågelskådningssäsongen:

Lunnefågel, silvertärna och sällsynta flyttfåglar från sydliga trakter gör att sommaren kommer till Island.

Maj Reykjavík Art Festival:

Reykjavik Art Festival, Grundad 1970, är Islands främsta kulturfestival, som samlar det bästa i lokala och internationell teater, dans, musik och bildkonst.

Maj Reykjavík Music Mess:

Reykjavík Music Mess är en oberoende musikfestival i centrala Reykjavík som hölls för första gången 2011.

Sommaren: Juni - Augusti
Klimat och väder
Sommaren är säsongen då midnattssolen skiner över Island.
Under perioden juni till september pendlar temperaturerna mellan 5°C till 28°C.

Aktiviteter
De flesta resenärerna besöker Island under sommaren (från början av Juni till slutet av Augusti). Under den här perioden är det ljust i stort sett dygnet runt och alla delar av landet är framkomliga med bil och buss, det finns ett stort urval av olika boendealternativ och aktiviteter.

Under den här säsongen kan man göra allt! Vinteraktiviteter håller till på glaciärerna och resten av ön ligger vidöppen för dina idéer. Sommaren lämpar sig väl för att resa runt landet med egen bil, men också för ridning, valskådning, fiske, vandring, fågelskådning, golf och sightseeingutflykter.
Evenemang på Island under sommaren
Maj - Juni Konstfestival i Reykjavik

Juni Havets festival:

Festivalen äger rum den första helgen i juni till fiskarnas ära. Festen har moderniserats och omfattar varierande kulturella aktiviteter, parader, konst och hantverk för barn, marknad och segeltävlingar.

17 Juni Nationaldagen:

Islänningar strömmar ut på gatorna för att fira självständigheten (från 1944). Färggranna ceremonier följda av parader, gatuteater, föreställningar och på kvällen utedans i midnattssolen.

Juni - Juli Landsmót

Augusti Gay pride:

Går av stapeln i början av Augusti med paraderer och fester i Reykjavík.

Augusti Kulturnatten i Reykjavik:

Reykjavíks årsdag firas med att bokhandlare och museer håller öppet långt in på natten och artister uppträder på gator och torg, i caféer, barer och restauranger. Kulturnatten avslutas med ett enormt fyrverkeri.

Hösten: September - November
Klimat och väder
Under hösten blir vädret ostadigt och dagarna kyligare.

Aktiviteter
Fram mot hösten och vintern är antalet besökare mindre och boendealternativen framförallt på landsbygden färre. Det finns mycket som lockar de här årstiderna, som de vackra höstfärgerna och norrskenet.

Det här är årstiden när de kulturella aktiviteterna tar också full fart. Visserligen blir nu valskådning och havsfiske mer osäkert, men året om står ändå många av landets obrutna krafter redo att ta emot dig. Rid på Islandshästen eller gör en utflykt till den Gyllene Cirkeln, med några av Islands mest beundrade platser? Förbered kameran för några av världens märkligaste motiv.
Evenemang på Island under hösten
September Kultursäsongen startar:

Konserter, opera, ballett, drama, visuell konst — vad man än kan önska sig finns på säsongens agenda någonstans i Reykjavik. Varje år kommer även Reykjavik Jazz Festival (i slutet av september - början av oktober ). Här hålls också Reykjavik International Film Festival (även den under slutet av september till början av oktober). Bägge festivalerna är internationella evenemang med en mängd kända gäster.

Oktober Iceland Airwaves:

Denna festival håller snabbt på att få ett rykte som en av de bästa alternativa musikevenemang att besöka.

Vintern: December - Februari
Klimat och väder
Under vinterperioden är det Isländska höglandet vanligtvis täckt med snö. Dagarna är betydligt kortare än under de övriga säsongerna. Golfströmmen gör klimatet förhållandevis milt, temperaturen sjunker sällan under -1°C.

Aktiviteter
Nu kan du ta dig till snön och pröva på att åka superjeep, glaciärvandring och skoter. Du kan också, som resten av året, bada ett härligt utomhusbad i Blå Lagunens varma vatten, vintern till trots!

Kring julen är Reykjavik fascinerande vackert och stämningsfullt med rika utsmyckningar. Ät, drick och var glad samtidigt som du njuter av den överflödet av kulturella aktiviteter under skimmrande norrsken!
Evenemang på Island under vintern
December Jul och Julbord:

Islänningar firar jul ordentligt med 13 olika jultomtar som skojar med människorna och sjunger på gatorna med sin strålande julbelysning. Smaka på julborden och traditionella högtidsrätter som rökt lamm, fjällripa och ren.

31 December Nyårsafton:

Nyårsafton avslutas med det största fyrverkeri du troligen sett och alla deltar.

6 jan 2013 Þrettándinn, (Julens tolfte natt):

Den sista dagen i Yule firas i ett liknande sätt som nyårsafton, men i mindre skala, med festliga middagar, eldar och överblivna fyrverkerier från nyårsafton.

24 - 27 jan 2013 Reykjavík International Games:

Staden Reykjavík välkomnar för sjätte gången deltagarna till multisporttävlingen i Laugardalur, Valley of Sport. Idrottare tävlar på hög nivå i olika sporter på anläggningar i världsklass.

25 jan - 22 feb 2013 Þorrablót (Midvinterfest):

En gammal vikingased — att festa på “delikatesser” som kokt fårhuvud och surhaj men också på mera lättsmälta läckerheter. Visa att du törs — åtminstone en gång om året.

31 jan - 3 feb 2013 Dark Music Days:

En årlig musikhändelse som stadigt växer och 2012 hade den cirka 3000 besökare. Festivalen håll av Iceland Composer Society i samarbete med de flesta av Islands bästa musiker.

8 - 10 feb 2013 Winter Lights Festival:

Winter Lights Festival är avsedd att vara ett årligt evenemang för att stimulera och liva upp stadslivet i mitten av vintern. Med en blandning av konst och industri, miljö och historia och idrott och kultur, kommer programpunkterna att ge underhållning till både invånare och besökare till Reykjavík.

8 feb 2013 Museum Night (Museumsnatten):

Reykjavíks museum håller öppet tills efter midnatt. En speciell buss kör mellan stadens museum och det är gratis att besöka dem. Det bjuds även på uppträndanden på gatorna.

Februari - mars 2013 Food and Fun:

Food and Fun blandar enastående kulinariska färdigheter. Kärnan i festivalen innebär att världens hyllade kockar samarbetar med Reykjaviks bästa restauranger.

Vulkan Resor AB innehar IATA-licens och har ställt statlig resegaranti hos Kammarkollegiet.
Om Vulkan Resor | Min sida | Sitekarta
© Vulkan Resor AB - Webmaster: Ulf Nordström