Waterfall Godafoss at sunset in Iceland.

När ska man åka till Island?

Planerar du en resa till Island, men du vet inte när det är bäst att åka? Inga problem. Vi är här för att hjälpa dig att bestämma när det är bäst för dig att besöka detta utomjordiska land i Nordatlanten.

Förhoppningsvis, efter att ha läst, kan du enkelt bestämma när du ska åka till Island, beroende på dina intressen, budget och resestil. En sak som vi vet är att oavsett vilken årstid du väljer, så kommer Island att fascinera dig! Island är ett fantastiskt resmål året runt, men beroende på vad du vill se och göra är vissa tider på året bättre än andra. Tänk på syftet med din resa innan du väljer tiden (säsong) för din resa till Island.

  • Se och gör mer på Island på sommaren under den magiska midnattssolen. Från juni till augusti är dagarna långa och om du är en valskådningsentusiast eller vill vandra på höglandet är sommaren den bästa tiden att åka till Island.
  • Vill du uppleva en isgrotta eller snöiga landskap på en snöskoter? Då är vintern din bästa satsning. Kom bara ihåg att dagarna är kortare på vintern och vädret kan vara lite kyligt, men du kan fortfarande njuta av den isländska naturen runt dig.
  • På våren är forsarna som livligast och det är den bästa tiden för att se söta lunnefåglar. Dagarna blir längre med högre temperaturer och fler soltimmar.
  • Vissa människor föredrar att resa på hösten eftersom man fortfarande kan göra en hel del utomhusaktiviteter innan vintern kommer och priserna är lägre än på sommaren. Under höstmånaderna är det ljust ca 11-13 timmar per dag.
  • Om du vill uppleva norrskenet är den bästa tiden att besöka Island från oktober till mars.

Infografik: Bästa tiden att besöka Island

Med vår infografik får du en översikt över varje månad, högsta och lägsta temperatur, dagsljus, de mest populära aktiviteterna, sevärdheterna och platserna att besöka.

Island är en året-runt destination

Icelandic horse in Iceland.

Även om vissa aktiviteter och sevärdheter är säsongsrelaterade, så är Island en året-runt destination med ett närmast obegränsat utbud på aktiviteter och sevärdheter året runt. Du kan vandra på en glaciär, rida en isländsk häst, utforska lavagrottor, snorkla eller dyka mellan de två kontinentalplattorna i Silfra. Om du letar efter en upplevelse utöver det vanliga, åk på en helikoptertur! Tänk dig att se Islands glaciärer, svarta stränder, lavafält och vulkaner från ovan. Helt fantastiskt! Det är inte allt. Kör en snöskoter på en glaciär, besök filminspelningsplatserna för serien “Game of Thrones”, kör en superjeep runt Gyllene cirkeln på egen hand eller åk på en guidad tur och bada i heta varma källor. 

Beroende på säsong så förändras landskapet, ljuset och atmosfären. Därför kommer din upplevelse på Island att vara helt annorlunda varje gång då åker till Island. Det är Islands skönhet. Det är ett resmål som du kan besöka när som helst, men också en plats som lockar besökare att komma tillbaka för ett andra, tredje eller ännu fler besök.