Kundservice, vardagar 8-17:  08 - 612 43 70
Din varukorg

Hem
Paketresor
Hotell
Hyrbilar
Utflykter
Grupp och Konferensresor
Islandsguiden
Om oss
Startsida för Paketresor
Flyg och hotell
Weekendresor
Flyg & hyrbil
Bilrundresor
Rundresor med guide
Ridresor
Resor från Göteborg
Norrskensresor
Vinterresor
Veckoresor
Familjeresor
Sparesor
Stopover Island - USA
Skräddarsydda resor
Kontakta oss
Vi hjälper dig att boka och planera din islandsresa. Välkommen att kontakta oss!
Vill du att vi
ska kontakta dig?
Namn:
E-post:
Telefonnummer:
Meddelande:

Skicka


Om att köra bil på Island

Att resa runt Island i en hyrbil är ett av de bästa sätten att uppleva landet. Körningen bjuder på imponerande vyer och spektakulära landskap. Att köra på Island är inte svårt men innebär en viss utmaning. Förbered dig väl och respektera trafikreglerna så minimerar du riskerna för missöden. Aktuell information om vädret och vägarna på Island finner ni på Isländska statens vägförvaltnings websajt. Innan avfärd kan ni också ringa telefonnummer 1777 för information om vägar och vägförhållanden. Ta alltid med en detaljerad vägkarta.

 

Att köra runt Ringvägen

Huvudvägen runt Island kallas "Ringvägen" (Riksväg 1) och är 1.399 km lång. Vägen förbinder de största städerna och passerar genom de mest intressanta delarna av landet. Ringvägen är till största delen asfalterad och dubbelriktad. Hastighetsgränsen i tätorter är 50 km/tim och på landsbygden är den 90 km/tim på asfalterade vägar. Det tar ungefär en vecka att ta sig runt hela Ringvägen om man kör i lugn takt och med många stopp längs vägen.

 

Guide: Att köra på Island
Video: Att köra på Island
Att köra på grusvägar
Från Ringvägen leder flera mindre vägar till sevärdheter och mindre samhällen. Majoriteten är grusvägar som kräver särskild uppmärksamhet under körning, men det är inga problem att ta sig fram med en tvåhjulsdriven bil. Hastighetsgränsen är 80 km/tim. Grusvägarna har ofta ett löst ytskikt, särskilt ute i vägkanten, så kör försiktigt. Vid möte, sänk farten för att minska risken för stenskott. Vägarna är smala, speciellt över broar där bara ett fordon åt gången kan passera. Det är även vanligt att får och islandshästar korsar vägarna.
Att köra på höglandet och på F-vägar

För att köra på fjällvägarna behöver du en 4-hjulsdriven bil som har frigångshöjd. Dessa grusvägar är ofta smala och inte gjorda för att köra fort på. Fjällvägarna är markerade med ett F framför vägnumret på skyltar och kartor. Möjlighet till assistans finns bara i liten utsträckning och mobiltäckningen är ytterst begränsad. De flesta fjällvägarna är stängda till slutet av juni eller senare eftersom våta och leriga förhållanden gör dem oframkomliga.

 

Guide: Hur man kör på höglandet
Vulkan Resor AB innehar IATA-licens och har ställt statlig resegaranti hos Kammarkollegiet.
Om Vulkan Resor | Min sida | Sitekarta
© Vulkan Resor AB - Webmaster: Ulf Nordström