Reseinformation Island

Reseinformation Island 2024

Vulkanutbrott på Island 2024

Senast uppdaterad: 18 mars, 2024

Information med anledning av vulkanutbrottet som ägde rum den 16 mars på Reykjaneshalvön. 

Vi på Vulkanresor vill försäkra dig om att Island fortfarande är öppet, att det är helt säkert att resa till ön och att flyg fortfarande går som planerat. Det är endast staden Grindavík och närliggande område som är påverkat och avstängt. Det är alltså ingen påverkan på sevärdheter eller infrastrukturen på resten av Reykjaneshalvön eller resterande delar av island. 

  • Flygtrafiken går som vanligt.
  • Detta är en lokal händelse som enbart påverkar en liten del av Island.

Sedan den 24 oktober i år har forskare vid Islands meterologiska institut övervakat ökningen av seismisk aktivitet på Reykjaneshalvön, vilket var ett tecken på vulkanutbrottet som ägde rum på kvällen den 18 december, morgonen den 14 januari, morgonen den 8 februari och kvällen den 16 mars. 

Forskare anser att det är osannolikt att utbrottet kommer påverka flygtrafiken. Island är mycket vana vid vulkanisk aktivitet och upplever i genomsnitt en vulkanhändels vart femte år. De senaste tre åren har tre utbrott inträffat på Reykjaneshalvön, ingen av dem har orsakat skada på människor eller stört flygtrafiken. 

Vi följer UD:s rekommendationer för om det är säkert att resa till Island. Om din resa eller flygresa ställs in p.g.a. vulkanutbrott kan vi antingen boka om din resa till ett senare datum eller så återbetalar vi hela resans belopp. 

Om du just nu befinner dig på Island rekommenderar vi att du laddar ner appen Safe Travel för att på ett enkelt sätt hålla dig uppdaterad om situationen.

Informationen är hämtad från: safetravel.is & visiticeland.com

För eventuella frågor ta gärna kontakt med våra Islandsspecialister på [email protected] eller 08-612 43 70.

Om våra resor under 2024

Senast uppdaterad: 11 september, 2023

  • Våra resor går som planerat och många av dem har dagliga avgångar, andra har bestämda datum. Om du har redan bestämt att du ska åka till Island under 2024 så rekommenderar vi att du bokar så snart du kan. Island är populärt och under högsäsong blir det ofta fullbokat.
  • Flygavgångar till Island från Sverige.  Köpenhamn (Kastrup): Dagligen. Stockholm (Arlanda): Dagligen.
  • Alla aktiviteter och utflykter genomförs utan begränsningar. Restauranger, badhus, campingplatser och museer är öppna.
  • Island är ett exklusivt resmål med fantastiska landskap, öppna ytor och ett unikt utbud av sevärdheter och aktiviteter - den perfekta destinationen för 2024!

 

Iceland

 

Våra resor till Island 2024

Kolla in våra fantastiska resor och boka din drömresa till Island idag!

Vulkanutbrott på Litli-Hrútur 2023

Uppdaterad: 07 augusti, 2023

På det lilla berget Litli-Hrutur utspelar sig Islands senaste aktiva vulkanutbrott. Berget utgör en del av vulkanområdet Fagradalsfjall, som tidigare haft utbrott i mars 2021 och augusti 2022. Detta vulkanområde är beläget på Reykjaneshalvön som ligger nära staden Grindavik och Keflaviks internationella flygplats.

Utbrottet beräknas i dagsläget som ofarligt för människor och bebyggelse. Det är en 2-3 timmars hike båda vägar (17-20 km totalt) så kom väl förberedd med kläder, vatten och mat/snacks. Bokar ni en utflykt till vulkanen nedan går det även att hyra utrustning för en mindre avgift. Vi erbjuder en guidad utflykt för den som vill se och uppleva ett utbrott live!

Notera: Utbrottet har för närvarande inget aktivt lavaflöde, men turen arrangeras ändå tillsvidare.

Volcano hike

Island har slopat alla inreseregler och restriktioner!

Uppdaterad: 15 mars, 2022

Goda nyheter! Island har fr.om. den 25 februari 2022 slopat alla inreseregler och restriktioner. Nu kan alla resenärer resa in till Island, oavsett om de är vaccinerade eller ovaccinerade. Det innebär att det inte heller kommer att vara några kontroller vid gränsen av vaccinpass, eller PCR-tester. Isländska regeringen har även tagit bort alla restriktioner på Island. Det innebär att begränsningar av hur många som får vara på evenemang, öppettider m.m. återgår till de regler som gällde innan pandemin.

 

Erbjudande