Ridning, kjölur, island, islandshäst
Ridning, kjölur, island, islandshäst
Ridning, kjölur, island, islandshäst
Ridning, kjölur, glaciär, island, islandshäst
Ridning, kjölur, glaciär, island, islandshäst
Ridning, kjölur, island, islandshäst
Ridning, kjölur, island, islandshäst
Ridning, kjölur, glaciär, island, islandshäst

Kjölur

7 Nätter fr. 26 850:-
5/5 | 6st Omdömen

Avgångar: juni - augusti
7 Nätter
fr. 26 850:-

2019 18 Jun fr. 26 850:- ;26 Jun fr. 27 290:-

2019 13 Jul fr. 27 505:- ; 22 Jul fr. 27 720:-

2019 06 aug - 15 aug fr. 


Ni rider på gamla ridvägen Kjölur som i över 1 000 år varit en länk mellan södra och norra Island. Dess historia är sammanvävd med landets. Naturens skönhet återfinns inte på många andra ställen och den lämnar ingen förbipasserande oberörd. Vi får uppleva en blandning av kända platser såsom Gullfoss och Geysir och vildmarker, glaciärer, ödslighet och heta källor. Mer detaljerad information om resan hittar du under dagsbeskrivningen längre ner på sidan.

Flyg
Direktflyg från Stockholm, Köpenhamn, Oslo eller Helsingfors.
Anslutningsflyg kan bokas från övriga orter i Sverige.

Om våra priser
Våra priser visar ett pris per person. I våra paket använder vi alltid de lägsta tillgängliga priserna för flyg, hotell och ridtur. Då priserna varierar beroendet på hur mycket som är bokat så kan det vara förmånligt att jämföra flera olika datum. 

Resans höjdpunkter:

Geysir och Gullfoss
Hveravellir med heta källor
Glaciärerna Hofsjökull och Langjökull

Ingår och tillval

I paketet ingår:

Flyg t/r Island inkl. skatter och bagage
Boende 1 natt på gästhem och 5 nätter i sovsäckslogi
Boende 1 natt i Reykjavik
Ridning 6 dagar - Dagsetapper på 20-45 km
Under ridturen ingår helpension, dock ej middag sista kvällen
Transport till och från Reykjavik i anslutning till ridturen
Guidning på engelska/svenska
Personlig rådgivning från vår personal i Sverige
Reseskydd via den statliga resegarantin

Tillval:

Transfers till/från flygplatsen till Reykjavík
Extranätter i Reykjavik efter ridturens slut.
Avbeställningsskydd vid sjukdom

Dagsbeskrivning

Dag
Dag 1

Ankomst till Keflavík - transfer till Reykjavík - Hveragerdi

Efter ankomst med flyg till Keflavík tar ni flygbuss till BSÍ där ni möter en representant från Eldhestar utanför flygbussväntsalen. Transfer kl. 17.30 - 18.00 till gården Vellir strax utanför samhället Hveragerdi. Inkvartering i gästhem eller motsvarande. Efter middagen går vi genom den förestående ridturen och pratar om islandshästen, dess egenskaper och olika gångarter.

Dag 1
Dag
Dag 2

Hveragerði - Torfastaðir - Geysir

Vi kör till gården Torfastaðir i det vackra området Biskupstungur. Vi rider längs mjuka stigar tills vi kommer fram till en å som vi korsar flera gånger. På kvällen kommer vi fram till Geysir där vi övernattar på gästhemmet. På kvällen tar vi en titt på de varma källorna vid Geysir och det "gyllene" vattenfallet Gullfoss. Sträckan vi rider den här dagen är 20 km och tar 4 timmar.

Dag 2
Dag
Dag 3

Geysir - Fremstaver

Efter att ha badat i de varma poolerna vid Geysir, fortsätter vi mot fjällen. Något ovanför Gullfoss tar öknen vid, täckt av sand och sten. Vi rider längs floden Sandá, som tidigare kunde vara ett svårt hinder, tills det byggdes broar på 70- och 80-talet. Vi följer floden Hvitá västerut tills vi kommer till fjället Bláfell, som reser sig 1160 meter över havet och erbjuder oss en god utsikt över Kjölur. Denna dag har vi på höger sida glaciärerna Eyjafjallajökull och Hofsjökull och vulkanen Hekla, och på vänster sida berget Hlöðufell och sedan glaciären Langjökull. Vi sover denna natt söder om Bláfell i fjällstugan i Fremstaver. Sträckan vi rider den här dagen är 35 km och tar 7 timmar.

Dag 3
Dag
Dag 4

Fremstaver - Árbúðir

Vi fortsätter norrut längs östra sidan av Bláfell. När vi ridit på bron över Hvitá ser vi vattenfallet Ábóta, och härifrån tar Kjölur vid. Kjölur är den äldsta ursprungliga leden mellan södra och norra Island. Innevånarna i Skagafjörður och Eyjafjörður använde sig av denna led på väg till Alltinget i gamla dagar. Den är mestadels slät och ligger 600-700 meter över havet. Öster om Hvitá reser sig glaciärerna Hofsjökull och Langjökull västerut. Mellan dem reser sig några fjäll, och de mest välkända av dem är Kerlingafjöll, sydväst om Hofsjökull, som ofta sägs vara Kjölurs stolthet. Nu är det bara sista etappen kvar av dagen och det är vägen upp längs med floden Svartá till Árbúðir, vår sovplats denna natt. Sträckan vi rider den här dagen är 40 km och tar 8 timmar.

Dag 4
Dag
Dag 5

Árbúðir-Hveravellir

Idag finns det anledning att vara speciellt glad eftersom kvällen kommer att erbjuda oss varmt bad i varmvattenområdet Hveravellir. Först rider vi mot bergkedjan Hrefnubúðir. Mellan Hrefnubúðir och sjön Hvítárvatn finns ett öppet och gräsigt område som heter Hvitárnes. Området byter utseende och karaktär när den gröna blomman Fifa framemot sommaren blir vit och dess frön blåser iväg. Förr fanns det mycket gräs på Kjölur, men nu är det sällsynt förutom i Tjuvarnas Dal, Thjófadalur, som vi rider genom senare denna dag.

Vi fortsätter nu öster längs floden mot Kjalfell och lavafältet Kjalhraun. Namnet Kjölur är omdiskuterat, några tror att det kommer från fjällkedjan Kili i Norge, andra tror att det kommer från att berget Kjalfell ser ut som en upp och nedvänd båt, dvs kjölen. Väster om Kjalhraun går vi genom en trång klyfta, och kommer in i Tjuvarnas Dal. Dalen är formad som en cirkel, och väl gömd av berg. I dalen måste vi vara försiktiga, eftersom naturen är mycket känslig. Från dalen rider vi över en liten bergskam, som kallas Thröskuldur, och därifrån följer vi en mjuk och fin ridstig till Hveravellir. Sträckan vi rider den här dagen är 40 km och tar 8 timmar.

Dag 5
Dag
Dag 6

Hveravellir - Áfangi

Ridvägen idag är kortare, och det ger oss möjlighet att njuta av den speciellt vackra naturen vid Hveravellir innan vi sadlar hästarna och ger oss av. Hveravellir är ett av landets största varmvattenområden, och många av källorna är välkända för sin färgprakt. Förr i tiden var platsen ett tillhåll för fredlösa. Söder om varmvattenområdet besöker vi en ruin som heter Eyvindarkofi, där den laglöse Fjalla-Eyvindur hade sitt tillhåll. När vi fortsätter norrut från Hveravellir rider vi över floden Seydisá och följer mjuka ridstigar förbi bergen Sandkúlufell, Hanskafell och Sauðafell. Sträckan vi rider den här dagen är 28 km och tar 5-6 timmar.

Dag 6
Dag
Dag 7

Áfangi – Blöndudalur

Vi fortsätter norrut på Eyvindarstaðaheiði på vår väg mot bebyggelsen på norra Island. Bakom oss har vi fjällen och runtom glaciärerna. På höger sida finns den stora sjön Blöndulón, som skapats av vattenkraften vid Blanda. Vi rider längs mjuka stigar och fjällvägar tills vi kommer till den gröna dalen Blöndudalur och där har vi nått vårt mål. Vi blir körda tillbaka till Reykjavik för övernattning. Sträckan vi rider den här dagen är 30 km och tar 5 timmar.

Dag 7
Dag
Dag 8

Transfer till Keflavík - Hemresa

Ni tar flygbussen till Keflavík flygplats på egen hand eller fortsätter resan på Island. 

*Var god observera att middagen sista kvällen (dag 7) ej är inkluderad.

Omdöme av resan

Bakgrund
Detta var en drömresa - en resa jag alltid har velat göra. Ibland när man drömmer om något och detta uppfylls så
blev det inte som man väntat sig...och så var det denna gång. Upplevelsen var så speciell att det inte går att beskriva: vildmarken, hästarna. den fysiska utmaningen, kamratskapet, alla upplevelser. Det var så mycket MER är vad som gått att förvänta sig!
Ronille
5 | 6st Omdömen | Visa alla omdömen och betyg

Vi hjälper dig med din resa