Sprengisandur, ridning, islandshäst, island
Sprengisandur, ridning, islandshäst, island
Sprengisandur, ridning, islandshäst, island
Sprengisandur, ridning, islandshäst, island
Sprengisandur, ridning, islandshäst, ridning, island
Sprengisandur, ridning, islandshäst, island
Sprengisandur, ridning, islandshäst, island
Sprengisandur, ridning, flod, islandshäst, island

Sprengisandur

7 Nätter fr. 40 380:-

Juli
7 Nätter
fr. 40 380:-
Sök resa

Turen går längs den gamla berömda leden över Sprengisandur – tvärs igenom Islands karga högland. Ni upplever några av ytterligheterna i den isländska naturen: I syd rider vi på mjuka grässtigar längs floden Thjórsá och under ritten över de sandiga vidderna på Sprengisandur är Islands vildmark som allra mest påtaglig. Vi befinner oss då mitt emellan två av Islands största glaciärer; Vatnajökull och Hofsjökull. I den svalkande kylan från glaciärerna går ritten genom sten och sandöken. Som kontrast till detta tar vi ett bad i en naturlig varm källa. Mer information om resan hittar du längre ner på sidan.

Avgångar 2024: 9 juli och 18 juli.

Direktflyg från Stockholm, Köpenhamn, Oslo eller Helsingfors. Kontakta oss för att boka anslutning från övriga orter i Sverige.

Allmän information om ridresor
Information om svårighetsgrader på ridresorna, vad du ska packa och mycket annan nödvändig information finner du här: Mer information

Resans höjdpunkter:

Vulkanen Hekla
Glaciärerna Vatnajökull och Hofsjökull
Thjófafoss "Tjuvarnas vattenfall”

Ingår och tillval

I paketet ingår:

Flyg t/r till Island inkl. skatter och bagage.
Boende 1 natt på Eldhestars gästhem och 5 nätter i fjällstuga (sovsäckslogi).
Boende 1 natt på valt hotell i Reykjavik (sista natten).
Ridning i 6 dagar. Dagsetapper på 35-60 km (6-9 timmars ridning).
Under ridturen ingår helpension, dock ej middag sista kvällen.
Transport till och från Reykjavik i anslutning till ridturen.
Guidning på engelska/svenska.
Personlig rådgivning från vår personal i Sverige.
Reseskydd via den statliga resegarantin.

Tillval:

Transfers till/från flygplatsen till Reykjavík.
Ev. extranätter i Reykjavik efter ridturens slut (kontakta oss).
Avbeställningsskydd: 595 sek p.p.

Om våra priser:

Våra priser visar ett pris per person, baserat på del i dubbelrum. I våra paket använder vi alltid de lägsta tillgängliga priserna för flyg, hotell och aktiviteter. Då priserna varierar med platstillgång så kan det vara förmånligt att jämföra olika datum.

Beskrivning

Dag
Dag 1

Hveragerdi

Dag 1

Efter ankomst med flyg till Keflavík tar ni flygbuss till BSÍ där ni möter en representant från Eldhestar utanför flygbussväntsalen. Transfer kl. 17.30 - 18.00 till gården Vellir strax utanför samhället Hveragerdi. Inkvartering i gästhem eller motsvarande. Efter middagen går vi genom den förestående ridturen och pratar om islandshästen, dess egenskaper och olika gångarter.

Dag
Dag 2

Hveragerdi - Fellsmúli - Hólaskógur

Dag 2

Från Hveragerdi blir turdeltagarna körda till gården Fellsmúli i Landssveit. Där börjar ridturen strax intill vulkanen Hekla. Vi rider på mjuka stigar genom en björkskog till den gamla gården Skarfanes. På väg till Tröllkonuhlaup passerar vi vattenfallet Thjófafoss, “Tjuvarnas vattenfall”. Sista biten rider vi över en sandslätt och vi kommer fram till stugan Hólaskógur. Sträckan vi rider den här dagen är 50-60 km och tar 9 timmar.

Dag
Dag 3

Hólaskógur - Hrauneyjarfoss

Dag 3

Från Hólaskógur fortsätter vi på östra sidan av floden Thjórsá norrut mot vildmarken. På denna etapp börjar vyer att öppna sig som kommer att känneteckna vår resa, där de tre största glacierna visar sin magnifika kraft och storhet.Turen går vidare till Hrauneyjarfoss som är ett av Islands största kraftverk. Där spenderar vi natten. Sträckan vi rider den här dagen är 35 km och tar cirka 7 timmar.

Dag
Dag 4

Hrauneyjarfoss - Versalir

Dag 4

Denna dag rider vi från Hrauneyjarfoss till Versalir, som är en rastplats i början av Sprengisandur, känd från sången "Á Sprengisandur" (Riðum, riðum...). Under vägen ser vi många berg och glaciärerna Vatnajökull och Hofsjökull. Sträckan vi rider den här dagen är 50-60 km och tar cirka 9 timmar. 

Dag
Dag 5

Versalir - Nýi Dalur

Dag 5

Även denna dag är lång, runt 60 km. Landskapet är rätt så likt dag 4, men vi kommer närmre glaciärerna och rider mellan dem. Öster om oss ser vi Arnarfell, ett grönt berg som ligger i mitten av Island. Nu har vi kommit in på Sprengisandur, och vi passerar många av de mest välkända isländska laglösas hem, exempelvis Fjalla-Eyvindur. Vi spenderar natten i en stor fjällstuga i Nýi-Dalur. Sträckan vi rider den här dagen är 60 km och tar 10 timmar.

Dag
Dag 6

Nýi-Dalur - Laugafell

Dag 6

På väg från Nýi-Dalur rider vi på stora sanddyner. Vi har spektakulär utsikt när norra Islands landskap öppnar sig framför oss, och vi lämnar de tre största glaciärerna på Island bakom oss. Vi sover i fjällstugan Laugafell, där vi har möjlighet att ta ett bad i en varm pool. Sträckan vi rider den här dagen är 45 km och tar 9 timmar.

Dag
Dag 7

Laugafell - Halldórsstadir i Eyjafjördur

Dag 7

Vi rider från Laugafell i riktning mot Eyjafjördur och Akureyri, där den gröna naturen med buskar och skogar börjar bli mer dominerande. Turen avslutas på gården Halldórsstadir i Eyjafjördur. Därifrån blir vi körda till Akureyris flygplats varifrån vi flyger till Reykjavik.
Sträckan vi rider den här dagen är 35 km och tar 6 timmar.

Dag
Dag 8

Transfer till Keflavík - Hemresa

Ni tar flygbussen till Keflavík flygplats på egen hand eller fortsätter resan på Island. 

*Var god observera att middagen sista kvällen (dag 7) ej är inkluderad.

Vi hjälper dig med din resa