godafoss, island

Norra Island

Norra Island

Norra Island är en enastående värld för sig själv med dramatiska kontraster och variationer. 

I områdets västra del har dom vulkaniskt aktiva krafterna gjort sitt och efter att glaciärerna försvann bort från området har åarna format landskapet med mjuka linjer, där många av landets mest kända fiskeåar slingrar sig mot havet.

På vardera sidan om Eyjafjörður finns det stora och forna bergskedjor, sönderskurna av dalar. Vid dessa har det tillkommit ny terräng, förutom i norr. Där sliter havets vågor tålmodigt för att bilda stora klippblock. Det här är ett idealiskt område för fjällvandring, och på dessa områden är solnedgången runt sommarsolståndet utan like, när solen precis sätter sig vid horisonten innan den stiger sig upp igen. Det går inte att undvika att se att andra krafter finns att skåda, ju längre österut man kommer. Nyligen bildade lavafält, klyftor och sprickor vittnar om ett land som ständigt formas. Det är ändå inte mer än två årtionden sedan “djävulen” (som det ofta kallas när vulkaner rör på sig) gav sig till känna på Krafla området. Även här finns det stora krafter. Ásbyrgi och glaciärklyftan Jökulsár á Fjöllum vittnar om oerhörda översvämningar av floder som bryter ner jorden och allt i sin väg på bara några ögonblick, för att ge oss en inblick i insidan av berget. Detta naturunder är fredat som nationalpark, och härifrån är det nära till en annan oerhörd naturskönhet: Mývatn med omnejd, där ett fantastiskt fågelliv och en enastående natur går hand i hand.

Genom århundraden har det, där landet ligger något lägre, funnits bebyggelse, och man har livnärt sig på det jorden eller havet ger. På senare år har dom områden som en gång i tiden var som mest beroende av fiskefångst men låg utanför den allmänna vägen fått vika för ökade krav på nutida moderniteter och livskvalité. Detta gäller bl.a. för området öster om Eyjarfjörður och stora delar av Melrakkarslétta och Langanes. I allt större utsträckning söker sig numera turister hit, för att uppleva den rofyllda freden som råder här och även den unika naturen som finns att skåda.

Historia, olika boendesätt och naturens gåvor markerar uppbyggnaden av turistnäringen. Många islandssagor har utspelat sig här i Húnavatnssýsla och Skagafjörður, och vid kusten simmar sälar som man lätt kan komma i kontakt med. Ute vid Eyjarfjörður och Skjálfandi finns det valstim och på Húsavík har det öppnat ett valmuseeum. På Siglufjörður erinrar man sig om landets rikaste tid, sillfiskeriet under början av 1900-talet. 

Hästen har länge varit en av landets viktigaste invånare, och ingen annanstans är den lika ärad som i Skagafjörður. Över hela norrland finns det båda korta och längre hästturer att åka med på. Landsskapet i Skagafjörður skapar många möjligheter för river rafting, och på Hofsós har amerikafararna från 1800-talet ärats med Vestfararsetur. 

Skol- och kulturstaden Akureyri i Eyjarfjörður är Norra Islands huvudstad och Islands andra stad. I Akureyri finns det över sommaren ett mycket brett utbud av kulturhändelser och annan underhållning.