FAQ

Vanliga frågor och svar

Våra priser anges som pris per person och baseras på del i dubbelrum. De "frånpriser" (exempelvis fr. 5 900:-) som visas här på webbsidan visar det mest fördelaktiga priset vi kan erbjuda på en resa för en angiven period. Vid prissökning/bokning finner ni alltid det billigaste priset som vi kan sälja till, för de datum ni efterfrågat.

Ett fåtal hotell och lägenhetshotell erbjuder bokning av rum på förfrågan. Där kan vi kan inte garantera att det finns lediga rum. Om vi får avslag med er bokning så erbjuder vi alltid ett alternativt boende. Skulle det alternativa boendet inte passa för er, så får ni naturligtvis kostnadsfritt avboka er resa.

Vi återbetalar erlagt belopp om en utflykt blir inställd. Det är väldigt ovanligt men ibland händer det att en utflykt inte kan genomföras på grund av dåligt väder (händer det så är det nästan uteslutande en valskådningstur som ställts in). Ni erbjuds då att genomföra utflykten en annan dag, och om inte det passar för er så återbetalar vi erlagt belopp omgående.

Icelandair: 23 kg incheckat bagage och 10 kg handbagage.

SAS: 23 kg incheckat bagage och 8 kg handbagage.

Norwegian: 2x20 kg incheckat bagage och 10 kg handbagage.

WOW-air: 20 kg incheckat bagage och 10 kg handbagage.

(notera att handbagage på WOW AIR endast får vara 42x32x25cm)

Vid längre försening är flygbolaget skyldiga att erbjuda gratis mat och dryck i skälig proportion till väntetiden. Om du försenas med en eller flera nätter är flygbolaget också skyldig att bekosta övernattning på hotell för dig. Flygbolaget ska alltid erbjuda dig ombokning antingen så att du kommer fram till din destination så fort som möjligt alternativt ett senare tillfälle som passar dig.

Har du köpt en paketresa av oss där det ingår en flygbiljett och flygbolaget ställt in flygresan så hjälper vi dig. Vi kan antingen boka om din resa till ett senare datum eller så återbetalar vi resans belopp. Observera att för att du som kund ska ha rätt till kostnadsfri ombokning eller full återbetalning av resan måste flygbolaget ha ställt in flygresan. Det räcker alltså inte med ett varsel om strejk eller att det finns risk för inställt flyg för kostnadsfri ombokning/återbetalning.

Har du köpt en paketresa av oss där det ingår en flygbiljett och flygbolaget ställt in flygresan så hjälper vi dig. Vi kan antingen boka om din resa till ett senare datum eller så återbetalar vi resans hela belopp. Observera att för att du som kund ska ha rätt till kostnadsfri ombokning eller full återbetalning av resan måste flygbolaget ha ställt in flygresan. 

Flygpassagerares rättigheter vid flygstrejk regleras av en EU-förordning. Du finner detaljerad information om EU-förordningen här.

Om din resa eller flygresa ställs in p.g.a. vulkanutbrott kan vi antingen boka om din resa till ett senare datum eller så återbetalar vi hela resans belopp.

Vid Vulkanutbrott följer vi UD:s rekommendationer för om det är säkert att resa till Island.

Det är väldigt sällan som Vulkanutbrott påverkar flygtrafiken eller resandet till Island. Sedan vi startade 1997 har det bara inträffat en gång och det var vid Eyjafjallajökulls utbrott år 2010, då flygtrafiken till och från Island inte kunde genomföras under ett fåtal dagar.

Island ligger i norra Atlanten mellan Nordamerika och Europa. Reykjavik ligger ungefär på samma breddgrad som Umeå. Närmast Island ligger Grönland som ligger på 290 km avstånd från Islands västkust. I söder ligger Skottland närmast, dit är det 800 km och i öster Norge på 970 km avstånd.

Islands befolkning beräknades under 2012 till 301 931 invånare. 
Islands största stad är Reykjavik med över 119 000 invånare (2008). Huvudstaden och städerna i närheten Mosfellsbær, Kópavogur, Garðabær, Seltjarnarnes och Hafnarfjörður bildar Islands mest tättbebodda tätort med sammanlagt cirka  199 000 invånare. Över 60 % av islänningarna bor i huvudstadsregionen. Andra stora centra är Akureyri i norr (17 522), Reykjanesbær 50 km från Reykjavik (14 208) och Vestmannaeyjar, vid sydkusten (4 009).

Till ytan är Island 103 000 km² (jämför med Sveriges yta som är: 449 964 km²)
Av marken är bara 1 % odlat, 20 % betesmark, 11 % täcks av lava och 12 % av glaciärer.

Islandshögsta berg är Hvannadalshnjúkur, 2 119 m. 
Den största glaciären är Vatnajökull (8 300 km²), Europas största glaciär. 
Den största insjön är Þingvallavatn, (83,7 km²). Den mest kända sjön är dock Mývatn, som är känd för sitt fågelbestånd. 
Den längsta älven, Þjórsá, är 237 km lång.
Den största forsen är Dettifoss i norra Island (200 000 liter/sekund).

Island utsågs 2010 till världens renaste land. Det skriver tidskriften Forbes på nätet. Sverige kommer fyra. I en undersökning gjord av forskare vid Yale- och Coumbiauniversiteten har 163 länder rankats efter 25 olika miljökriterier som vatten- och luftkvalitet, utsläpp och växthusgaser och hur miljön påverkar invånarnas hälsa. Den högsta poäng som de amerikanska forskarna kunde dela ut var 100 – Island fick 93,5. På 11 av de 25 punkterna fick Island full pott. 
Källa

Med flyg. Dagliga direktförbindelser finns från Köpenhamn, Oslo och Stockholm. Flygtiden från Köpenhamn (Kastrup) och Stockholm (Arlanda) är 3 timmar och från Oslo (Gardemoen) 2,5 timmar. Under maj-sep, brukar det även finnas avgångar varje vecka från Göteborg.

Trots att Island är med i Schengenavtalet rekommenderar vi att du alltid reser med pass. Varje passagerare 
är ansvarig för att skaffa nödvändiga id-handlingar. Har du frågor? Kontakta ambassaden.

Isländsk valuta är Isländska kronur (ISK). VISA och Mastercard kort fungerar bra att handla med eller för att ta ut kontanter (ISK) i bankomater. Obs! American Express och Diners används nästan inte alls på Island.

Om ni vill växla till kontanter finns valutaavdelning på alla banker. Bankernas öppettider är mån-fre: 09:15-16:00. Landsbankinn finns även på Keflavik flygplats.

Island har ett milt klimat tack vare Golfströmmen. Troligtvis kommer ni att uppleva varierande väder under er vistelse på Island. Vädret skiftar snabbt. Islänningar brukar säga "Tycker du inte om vädret, så vänta bara 15 minuter".

Medeldygns temperaturen ligger på drygt 11 ° C under sommaren. I Sverige är det cirka 17 ° C. Medeldygns temperaturen under den kyligaste perioden jan.– feb. ligger på cirka 0° C.

  Januari Februari Mars April Maj Juni Juli Augusti September Oktober November December
Temp (°C) -0,4 0,1 0,9 2,9 6,5 9,4 11,1 10,6 7,9 4,6 1,7 0,2
Nedberbörd (mm) 99 97 99 75 60 67 66 83 86 115 97 100

Under hösten, vintern och våren bör du ta med dig lätta fleece-/ ylleplagg, en tröja eller kofta, vind- och regntäta ytterkläder och kraftiga skor. 

Om du ska tillbringa tid i Reykjavik, så är det bra att ta med lite finare kläder att ha vid middagar och ute i nattlivet. Islänningar är modemedvetna och klär sig ofta med stil. 

Glöm inte badkläder! Ett populärt nöje för både turister och islänningar är att bada i de varma källor och badhus som finns på Island. Missa inte chansen till detta!

Maten är av världsklass med fräscha råvaror och bra tillagning. Speciellt fisk och lamm är populära rätter som man inte bör missa. Vegetarisk och laktosfri mat går ofta att ordna, men är inte alls lika vanligt som i Sverige.

Internet är utbrett på Island och finns tillgängligt på i stort sett samtliga hotell. På många offentliga platser, t.ex. kaféer finns tillgång till trådlöst internet.

Det finns tre GSM-operatörer på Island. GSM- nätet täcker Reykjaviksområdet och de sydöstra delarna av ön såväl som samhällen med mer än 200 innevånare. Isländska kontantkort för GSM-operatörerna finns att köpa på exempelvis bensinstationer runt om hela landet. Telefon finns på hotellen medan telefonkiosker är ovanliga. Landskoden till Island är 00354.

220 volt med kontakter precis som i Sverige.

Keflaviks internationella flygplats ligger 48 km från Reykjavik. Busstransfer till Reykjavik finns i anslutning till varje ankomst och avgång. Resan mellan Keflavik och Reykjavik tar cirka 45-50 minuter. Till vissa ankomster/avgångar finns möjlighet att ta transfer via det berömda badet Blå lagunen (tid cirka 3 timmar inklusive bad).

Ni kan handla tax-free vid ankomsten till Island. Ni får införa 1 liter sprit, 1 liter vin samt 200 cigaretter eller 250 gram annan tobak. Samma kvoter gäller vid inresa till Sverige från Island.

Resenärer som handlar för mer än 6000 ISK i samma affär på Island kan vid utresa få momsen på produkten återbetald (upp till 15 % av köpvärdet). Be om ett tax-free kvitto vid köpet, som ni visar upp tillsammans med obruten förpackning på flygplatsen där ni återfår momsen.

Observera att det är förbjudet att medföra snus, rått kött och begagnad ridutrustning till Island, liksom ridkläder och fiskeutrustning som inte bevisligen desinficerats.

Affärer: Mån-Fre kl. 10.00-18.00, lör kl. 10.00-14.00. I köpcentrumen är det öppet längre 
på lördagar och på söndagar. Under sommaren håller en del affärer stängt under lördagar. 
Mataffärer: De flesta mataffärer har öppet Mån-Fre kl. 10.00-18.30, Lör kl. 10.00-18.00, 
Sön kl. 11.00-17.00. Det finns även nattöppna mataffärer/snabbköp i Reykjavik. 
Banker: Mån-Fre kl. 10.00-16.00. 
Restauranger, kaféer, barer: I regel öppet från kl. 10.00-01.00 hela veckan. 
Nattklubbar: På veckodagarna öppet till kl. 01.00. På helgerna öppet till kl. 05.00.

På NUMBEO kan du hitta ungefärliga priser för mat och dryck med mera på Island.
Som standard är priset angivet i isländska kronan (ISK).
Aktuell valutakurs i juli 2018: 1000 ISK = ca. 83 SEK

Hittar du inte svaret på dina frågor?

Kontakta oss genom att fylla i kontaktformuläret nedan, eller ta kontakt med våra kunniga säljare direkt via telefon.