FAQ

Vanliga frågor och svar

VAD GÄLLER FÖR RESOR TILL ISLAND 30 JUNI 2020 OCH FRAMÅT?

Island är sedan 30 juni öppet igen för resenärer från Sverige. Våra resor fortsätter som vanligt till Island. Vi förlitar vi oss som alltid på UDs reserekommendationer samt följer paketreselagen. Så länge det inte finns en avrådan till Island så genomförs alla resor som vanligt och vanliga av- och ombokningsregler gäller. Om förändringar skulle ske med kundernas inbokade resor kommer vi att informera om det.

För aktuell information se här

De flesta aktiviteterna går som vanligt och restauranger och utomhusbad har öppet. Alla våra leverantörer har vidtagit åtgärder för att minimera smittspridning och kan ibland ha särskilda restriktioner med anledning av coronaviruset.

Personer som reser till Island kommer att behöva genomgå ett test på flygplatsen. Den som inte är smittad får komma in i landet, och den som bär på viruset måste genomgå två veckors karantän. Det är därför mycket låg risk att bli utsatt för viruset.

Island har genomfört omfattande tester av corona och har i dagsläget endast 8 personer som testat positivt och isoleras för COVID-19. Myndigheterna har varit snabba med förebyggande åtgärder för att minska spridningen av viruset i landet och nämns nu som ett föredöme i internationell press för sin hantering av situationen.

För aktuell information se här

När du söker och bokar en resa på vår webb får du automatiskt det lägsta priset som finns för resan på valt datum. Då priserna varierar kan det vara förmånligt att jämföra flera olika datum.

1. Boka mindre populära utrese- och hemresedagar
Torsdag–söndag är normalt de dyraste dagarna att flyga eftersom de är mest populära. Om du istället söker på t.ex. fredag–måndag, lördag–tisdag eller söndag–onsdag kan du få ett lägre pris.

2. Boka resan under låg- eller mellansäsong
Priserna varierar med säsongen. Testa alltid olika datum i närheten av när du vill resa och se om du kan pricka in ett lägre pris. Håll extra koll på månadsskiften eftersom de brukar påverka priset. 

Låg: 1 september–19 december och 8 januari–28 februari. 
Mellan: 1 oktober–31 oktober och 1 mars–30 april. 
Hög: 1 maj–30 september samt högtider såsom jul, nyår, påsk etc.

Våra priser anges som pris per person och baseras på del i dubbelrum. De "frånpriser" (t.ex. fr. 5900:-) som visas här på webbsidan visar det mest fördelaktiga priset vi kan erbjuda på en resa för en angiven period. Vid prissökning/bokning finner ni alltid det billigaste priset som vi kan sälja till, för de datum ni efterfrågat.

Ett fåtal hotell och lägenhetshotell erbjuder bokning av rum på förfrågan. Där kan vi kan inte garantera att det finns lediga rum. Om vi får avslag med er bokning så erbjuder vi alltid ett alternativt boende. Skulle det alternativa boendet inte passa för er, så får ni naturligtvis kostnadsfritt avboka er resa.

Vi återbetalar erlagt belopp om en utflykt blir inställd. Det är väldigt ovanligt men ibland händer det att en utflykt inte kan genomföras på grund av dåligt väder (händer det så är det nästan uteslutande en valskådningstur).

Du får då möjlighet att genomföra utflykten en annan dag, och om inte det passar er så återbetalar vi omgående hela beloppet för utflykten.

Island har ett milt klimat tack vare Golfströmmen. Troligtvis kommer ni att uppleva varierande väder under er vistelse på Island. Vädret skiftar snabbt. Islänningar brukar säga "Tycker du inte om vädret, så vänta bara 15 minuter".

Medeldygns temperaturen ligger på drygt 11 ° C under sommaren. I Sverige är det cirka 17 ° C. Medeldygns temperaturen under den kyligaste perioden jan.– feb. ligger på cirka 0° C.

  Januari Februari Mars April Maj Juni Juli Augusti September Oktober November December
Temp (°C) -0,4 0,1 0,9 2,9 6,5 9,4 11,1 10,6 7,9 4,6 1,7 0,2
Nedberbörd (mm) 99 97 99 75 60 67 66 83 86 115 97 100

Maten är av världsklass med fräscha råvaror och bra tillagning. Speciellt fisk och lamm är populära rätter som man inte bör missa.

Med flyg

  • Dagliga direktförbindelser finns från Helsingfors, Köpenhamn, Oslo och Stockholm.
  • Flygtiden från Köpenhamn (Kastrup) och Stockholm (Arlanda) är 3 timmar och från Oslo (Gardemoen) 2,5 timmar. Helsingfors 4 timmar.

Mängden bagage du får ta med dig på flyget till Island varierar mellan olika flygbolag.

Icelandair: 23 kg incheckat bagage och 10 kg handbagage.

SAS: 23 kg incheckat bagage och 8 kg handbagage.

Norwegian: 2x20 kg incheckat bagage och 10 kg handbagage.

Trots att Island är med i Schengenavtalet rekommenderar vi att du alltid reser med pass.

Varje passagerare är ansvarig för att skaffa nödvändiga id-handlingar. Har du frågor? Kontakta ambassaden.

Under hösten, vintern och våren bör du ta med dig lätta fleece-/ ylleplagg, en tröja eller kofta, vind- och regntäta ytterkläder och rejäla skor.  

Glöm inte badkläder! Ett populärt nöje för både turister och islänningar är att bada i de varma källor och badhus som finns på Island. Missa inte chansen till detta!

Isländsk valuta är Isländska kronur (ISK). Om ni vill växla till kontanter finns valutaavdelning på alla banker. Landsbankinn finns även på Keflavik flygplats. Bankernas öppettider är mån-fre: 09:15-16:00.

VISA och Mastercard kort fungerar bra att handla med eller för att ta ut kontanter (ISK) i bankomater. Obs! American Express och Diners används nästan inte alls på Island.

 

Internet är utbrett på Island och finns tillgängligt på i stort sett samtliga hotell. På många offentliga platser, t.ex. kaféer finns tillgång till trådlöst internet.

Nej, de har 220 volt med kontakter precis som i Sverige.

Vid längre försening är flygbolaget skyldiga att erbjuda gratis mat och dryck i skälig proportion till väntetiden. Om du försenas med en eller flera nätter är flygbolaget också skyldig att bekosta övernattning på hotell för dig.

Flygbolaget ska alltid erbjuda dig ombokning antingen så att du kommer fram till din destination så fort som möjligt alternativt ett senare tillfälle som passar dig.

Har du köpt en paketresa av oss där det ingår en flygbiljett och flygbolaget ställt in flygresan så hjälper vi dig. Vi kan antingen boka om din resa till ett senare datum eller så återbetalar vi resans belopp. För att du som kund ska ha rätt till kostnadsfri ombokning eller full återbetalning av resan måste flygbolaget ha ställt in flygresan. Det räcker alltså inte med ett varsel om strejk eller att det finns risk för inställt flyg för kostnadsfri ombokning/återbetalning.

Har du köpt en paketresa av oss där det ingår en flygbiljett och flygbolaget ställt in flygresan så hjälper vi dig.

Vi kan antingen boka om din resa till ett senare datum eller så återbetalar vi resans hela belopp. För att för att du som kund ska ha rätt till kostnadsfri ombokning eller full återbetalning av resan måste flygbolaget ha ställt in flygresan. 

Flygpassagerares rättigheter vid flygstrejk regleras av en EU-förordning.

Om din resa eller flygresa ställs in p.g.a. vulkanutbrott kan vi antingen boka om din resa till ett senare datum eller så återbetalar vi hela resans belopp.

Vid Vulkanutbrott följer vi UD:s rekommendationer för om det är säkert att resa till Island.

Det är väldigt sällan som Vulkanutbrott påverkar flygtrafiken eller resandet till Island. Sedan vi startade 1997 har det bara inträffat en gång och det var vid Eyjafjallajökulls utbrott år 2010, då flygtrafiken till och från Island inte kunde genomföras under ett fåtal dagar.

Islands befolkning beräknades under 2012 till 301 931 invånare. Islands största stad är Reykjavik med över 119 000 invånare (2008). Huvudstaden och städerna i närheten Mosfellsbær, Kópavogur, Garðabær, Seltjarnarnes och Hafnarfjörður bildar Islands mest tättbebodda tätort med sammanlagt cirka  199 000 invånare. Över 60 % av islänningarna bor i huvudstadsregionen. Andra stora centra är Akureyri i norr (17 522), Reykjanesbær 50 km från Reykjavik (14 208) och Vestmannaeyjar, vid sydkusten (4 009).

Keflaviks internationella flygplats ligger 48 km från Reykjavik. Busstransfer till Reykjavik finns i anslutning till varje ankomst och avgång. Resan mellan Keflavik och Reykjavik tar cirka 45-50 minuter. Till vissa ankomster/avgångar finns möjlighet att ta transfer via det berömda badet Blå lagunen (tid cirka 3 timmar inklusive bad).

Det finns tre GSM-operatörer på Island. GSM- nätet täcker Reykjaviksområdet och de sydöstra delarna av ön såväl som samhällen med mer än 200 innevånare. Isländska kontantkort för GSM-operatörerna finns att köpa på exempelvis bensinstationer runt om hela landet. Telefon finns på hotellen medan telefonkiosker är ovanliga. Landskoden till Island är 00354.

Ni kan handla tax-free vid ankomsten till Island. Ni får införa 1 liter sprit, 1 liter vin samt 200 cigaretter eller 250 gram annan tobak. Samma kvoter gäller vid inresa till Sverige från Island.

Resenärer som handlar för mer än 6000 ISK i samma affär på Island kan vid utresa få momsen på produkten återbetald (upp till 15 % av köpvärdet). Be om ett tax-free kvitto vid köpet, som ni visar upp tillsammans med obruten förpackning på flygplatsen där ni återfår momsen.

Observera att det är förbjudet att medföra snus, rått kött och begagnad ridutrustning till Island, liksom ridkläder och fiskeutrustning som inte bevisligen desinficerats.

Affärer: Mån-Fre kl. 10.00-18.00, lör kl. 10.00-14.00. I köpcentrumen är det öppet längre på lördagar och på söndagar.

Under sommaren håller en del affärer stängt under lördagar.

Mataffärer: De flesta mataffärer har öppet Mån-Fre kl. 10.00-18.30, Lör kl. 10.00-18.00, Sön kl. 11.00-17.00.

Det finns även nattöppna mataffärer/snabbköp i Reykjavik.

Banker: Mån-Fre kl. 10.00-16.00.

Restauranger, kaféer, barer: I regel öppet från kl. 10.00-01.00 hela veckan. 

Nattklubbar: På veckodagarna öppet till kl. 01.00. På helgerna öppet till kl. 05.00.

På NUMBEO kan du hitta ungefärliga priser för mat och dryck med mera på Island.

Som standard anges priserna i isländska kronor (ISK).

Aktuell valutakurs i oktober 2019: 1000 ISK = ca. 78 SEK

Vulkanresor har funnits sedan 1997. På denna sida har vi samlat en del äldre kataloger om våra resor till Island.

Hittar du inte svaret på dina frågor?

Kontakta oss genom att fylla i kontaktformuläret nedan, eller ta kontakt med våra kunniga säljare direkt via telefon.