lunnefåglar, lunnefågel, island

Fågelskådning

Välkommen till fågelskådarens paradis

Det finns definitivt belägg för att kalla Island ett paradis för fågelskådare. Hit lockas fågelskådare i mängder, dels för de många ovanliga arterna, dels för den blandning av fåglar från olika kontinenter som du kan skåda här. Fåglar från Europa, Nordamerika och Arktis letar sig till Island, men också fåglar från planetens varmare platser.

Vilka unika platser får du som fågelskådare inte missa? Till att börja med Látrabjarg på Västfjordarna, Islands västligaste punkt och världens största fågelklippa. Mängderna av fåglar här lockar inte bara inbitna fågelskådare utan även den som vill se ett fascinerande spektakel av vingar och näbbar.

Látrabjargs klippor sträcker sig 12 km längs kusten och varierar från 40 till 400 meter i höjd. Här häckar lunnefågel, tordmule, sillgrissla, skarv, stormfågel, mås, rissa och kolonin av alkor är världens största.
Bästa tiden att besöka Látrabjarg är tidig sommar men häckningsperioden pågår från juni till mitten av augusti. Bästa tiden på dygnet är aftonen, när fåglarna återvänder till sina nästen. Vi skickar också med en varning: det finns inga räcken längs de majestätiska klipporna så var försiktig, särskilt när det blåser. Med en bra kikare behöver du dock inte utmana ödet.

Sjöfåglar som exempelvis ejder, polartärna, vadare och sparvar kan du se på många platser på Island. Just lunnefågeln är särskilt talrik på Västmannaöarna, en kort båttur ut från Islands sydkust, en plats överlag känd för sitt rika sjöfågelbestånd.
Andra platser av intresse på Island för fågelskådare är Mývatn på Nordlandet, där det häckar fler andfågelarter än någon annanstans i Europa. I sandområdena på Sydlandet finns en labbkoloni som är den största inte bara i Europa utan i hela världen. I Snæfellsjökulls nationalpark, en av Islands västliga punkter, hittar du fågelklippan Búfubjargen en bit öster om Malarrif, som är känt för sin raketformade (!) fyr. Du tar dig hit via väg 574

Upplev fågelskådning på Island du också

Nedan kan du titta närmare på och boka vår dagsutflykt för att få se Lunnefågeln. Vill du organisera din egen fågelskådning kommer du långt med tipsen ovan, en hyrbil och en kikare. God lycka!

<% totalFilter %> filter applicerade