Kirkjufjell northern lights iceland

Norrskensresor 2023/2024

Dina val: Norrskensresor x <% slider.settings.value[0] %> to <% slider.settings.value[1] %> nights x <% monthsNames[item] %> x <% filterRanger.regions[item] %> x <% filterRanger.types[item] %> x <% filterRanger.interests[item] %> x
Rensa filter

<% tempItems %> resor hittades resa hittades

Sortera efter:
Loading

Geothermal bathing nature baths

NORRSKEN PÅ ISLAND

Varje vinter besöker tusentals människor Island i hopp om att få se himlens magiska skådespel, norrsken. Tack vare Islands närhet till polcirkeln har landet relativt milt väder jämfört med sina skandinaviska grannar, vilket gör Island till en av de bättre destinationerna för att beskåda norrsken. Dessutom har Island så mycket mer att erbjuda, bland annat så kan du upptäcka: lavafält, vattenfall, berg, glaciärer, varma källor och vulkaner vilket bidrar till en fantastisk semester.

NORRSKENS SEMESTER PÅ DINA VILLKOR

Oavsett om du väljer att spendera en weekend i Reykjavik eller hyr en bil och reser runt på Island finns det goda chanser för dig att kunna skåda norrsken.

Northern lights tour in Iceland

Anmäl dig till en guidad tur

Utgår du från Reykjavik finns det flera guidade turer du kan haka på. Med flera års erfarenhet och lokal expertis så tar de hand om allt så att du bara kan koppla av och njuta av upplevelsen. Perfekt för dig som vill ha en smidig upplevelse.

Jokulsarlon Diamond beach Iceland

Upplev norrsken på egen hand

Söker du lite mer spänning och äventyr på din semester kan du hyra en bil och själv leta efter norrskenet. Med våra hyrbilspaket får du flyg, boende, hyrbil och en detaljerad reseplan utformade av våra Islandsexperter. För bästa upplevelse rekommenderar vi att du i förhand gör lite research för att hitta de bästa platserna för att uppleva norrsken.

private northern lights tour iceland

Boka en privattur

Önskar du en mer personlig upplevelse och större chans att se norrsken så rekommenderar vi att du boka en privattur. Du har då möjligheten att välja bland de bästa hotellen, stanna längre på dina favoritplatser samt få tillgång till mindre kända och mer avskilda platser där de större guidade turerna inte åker

northern lights iceland

BÄSTA TIPSEN FÖR ATT SE NORRSKEN

Hur ska du då gå tillväga för att få en chans att se norrsken på Island? Optimal är att ge dig ut på den isländska landsbygden där inget konstgjort ljus kan förstöra norrskenets skådespel. Lika viktigt är det med en klar och molnfri natt, därmed kan det vara bra att hålla koll på väderprognosen.

För extra goda chanser att kunna se norrskenet rekommenderar vi att du bokar en guidad tur. De lokala experterna kommer ta med dig till de mest lovande observationsplatserna och samtidigt dela med sig av spännande kunskap kring detta förtrollande fenomen. Med lite tur så kommer himlen vara klar och prognosen visa hög aktivitet för norrsken och du kommer då kunna se himlens förtrollande skådespel. Tänk dock på att ta med tålamodet då det ibland kan ta lite tid för norrskenet att visa sig men vi lovar att det är väl värt att vänta på.

northern lights iceland tour

GUIDADE TURER

Det är fullt möjligt att försöka hitta norrskenet på egen hand, dock kan det vara smidigt att boka en guidad tur. De lokala guiderna känner till de bästa platserna som erbjuder minimal ljusförorening vilket ökar dina chanser att se norrskenet. Skulle norrskenet inte visa sig den natten du är ute på din guidade tur så erbjuder ofta arrangörerna dig att delta i turen kommande kväll istället. Tänk dock på att en ny tur vanligtvis inte erbjuds om du har bokat en kombinationstur som inkluderar en norrskensjakt och en annan aktivitet eller besök på andra platser.

couple observing northern lights iceland

VAD ÄR NORRSKENET

Fenomenet norrsken har en fascinerande vetenskaplig förklaring. Detta naturliga skådespel uppstår genom att gigantiska solstormar som härstammar från solen, belägen 150 miljoner kilometer bort, skjuter laddade partiklar mot jordens atmosfär. Cirka 40 timmar senare kommer dessa partiklar i kontakt med vår planets magnetiska sköld och riktas då mot en ovalformad region runt den magnetiska nordpolen. När dessa partiklar tränger in i den övre atmosfären så kolliderar elektronerna med atomer och molekyler vilket skapar det vackra norrskenet. De synbara färgerna kan variera beroende på vilka gaspartiklar som kolliderar. Vanliga nyanser är grönt, rosa, gult, blått, rött och violett.

girl northern lights iceland

BÄSTA TIDEN FÖR ATT SE NORRSKEN

Störst chans att se norrsken får du om du besöker Island under månaderna med flest timmar av mörker, vanligtvis från september till mars. Under vår- och sommarmånaderna är norrsken på Island inte synligt. Under månaderna oktober, november, december, januari och februari är nätterna som längst vilket ger de bästa möjligheterna för att observera detta naturliga fenomen. Längre nätter medför också att temperaturerna ofta ligger under noll vilket gör att du behöver vara förberedd med flera lager varma kläder eftersom det ibland kan ta tid för norrskenet att visa sig.

northern lights kirkufjell iceland

Skapa din perfekta resa

I slutändan är det dina egna preferenser som skapar den perfekta resan till Island. Oavsett om du väljer att resa till Island på vintern för att beskåda de orörda vinter landskapen eller höstens lövverk så är Island en magisk plats för att uppleva norrsken. Det är viktigt att komma ihåg att norrsken är ett naturligt fenomen och inget som ens de lokala guiderna kan garantera. Möjligheten att se norrsken påverkas av bland annat väderförhållande, solaktivitet och konstgjort ljus. Så även under de rekommenderade månaderna september till mars är det alltid bäst att kontrollera norrskensprognosen och vara beredd på eventuella besvikelser eftersom norrsken aldrig kan garanteras.

glacier walk iceland

VINTERAKTIVITETER PÅ ISLAND

Att se norrskenet dansa över natthimlen är bara en av de många aktiviteterna du kan uppleva på Island under höst och vinter. Kombinera gärna din norrskenstur med andra magiska sevärdheter som Island har att erbjuda. Bland annat så kan du åka på en snöskotertur, bege dig ut på en glaciärvandring eller koppla av i det varma och mineralrika vattnet i Blå Lagunen. Andra populära aktiviteter som du kan ägna din tid åt är att utforska isgrottor, snorkla mellan tektoniska plattor i sjön Silfran, rida på islandshästar samt utforska den berömda Gyllene Cirkeln. Med så många sevärdheter och aktiviteter är möjligheterna på Island oändliga.

hot spring hunt

VAD SKA DU PACKA

När du ska ge dig ut och leta efter norrsken är det viktigt att vara förberedd på kyla. Det arktiska klimatet kan vara oförutsägbart, speciellt under höst och vintermånader. Att klä sig i flera lager är nyckeln för att hålla dig varm hela kvällen. Med olika lager på kroppen kan du enkelt anpassa din klädsel utifrån temperatur. Vi rekommenderar att du packar med värmande underställ, vatten- och vindtät jacka, ullstrumpor, mössa och vantar. Ett par vattentäta vandringsskor med tjockare sula är också att rekommendera samt broddar eller isklor.

6 ANLEDNINGAR TILL ATT DU SKA VÄLJA ISLAND SOM DIN NORRSKENSRESA

Northern lights Icon

Mörka nätter

Då Island ligger när polcirkeln är det tillräckligt mörka kvällar och nätter för att du ska kunna se norrsken.

Ikon stars

Mångfald

Förutom norrsken finns det en mängd sevärdheter och aktiviteter som du kan ge dig ut på.

Ikon stars

Tillgänglighet

Oavsett årstid har du på Island möjlighet att besöka populära sevärdheter som vattenfallet Gullfoss, nationalparken Thingvellir och Geysir.

Ikon cuisine

Kulinariskt paradis

Upplev den isländska kulturen och dess värld av extraordinär matlagning.

Ikon calendar

Perfekta förhållanden

På Island hittar du öppna landskap utan konstgjorda ljuskällor vilket ger perfekta förhållanden för att uppleva norrsken.

Ikon cuisine

Korta avstånd

Du behöver inte åka långt från Reykjavik för att hitta den perfekta platsen för norrsken.