Kirkjufjell northern lights iceland

Norrskensresor till Island 2024

Dina val: <% slider.settings.value[0] %> to <% slider.settings.value[1] %> nights x <% monthsNames[item] %> x <% filterRanger.regions[item] %> x <% filterRanger.types[item] %> x <% filterRanger.interests[item] %> x
Rensa filter

<% tempItems %> resor hittades resa hittades

Sortera efter:
Loading

Bada i Islands varma källor under norrsken.

NORRSKEN PÅ ISLAND

Varje vinter besöker tusentals människor Island i hopp om att få se himlens magiska skådespel, norrsken. Tack vare Islands närhet till polcirkeln har landet relativt milt väder jämfört med sina skandinaviska grannar. Detta gör Island till en av de bättre destinationerna för att beskåda norrsken. Dessutom har Island så mycket mer att erbjuda. Passa på att också upptäcka lavafält, vattenfall, berg, glaciärer, varma källor och vulkaner. Detta är typiska isländska aktiviteter och sevärdheter som alla bidrar till en fantastisk semester.

NORRSKENSRESOR PÅ DINA VILLKOR

Oavsett om du väljer att spendera en weekend i Islands huvudstaden Reykjavik eller hyra en bil för att resa runt på ön så finns det goda chanser för dig att kunna skåda norrsken.

Norrskenstur på Island

Anmäl dig till en guidad tur

Väljer du att utgå från den isländska huvudstaden Reykjavik finns det flera guidade norrskensturer du kan haka på. Med flera års erfarenhet och lokal expertis tar arrangörerna av turerna hand om allt det praktiska så att du bara ska kunna koppla av och njuta av det magiska skådespel som visar sig på himlen. En guidad tur är perfekt för dig som vill ha en smidig upplevelse till ett bra pris.

Jokulsarlon Diamond beach i Island.

Upplev norrsken på egen hand

Är du en person som istället söker spänning och äventyr på din semester så rekommenderar vi att du hyr en bil och själv letar efter norrskenet. Med våra hyrbilspaket får du flyg, boende, hyrbil och en detaljerad reseplan utformade av våra Islandsexperter vilket gör detta till flexibelt och prisvärt alternativ. För bästa upplevelse rekommenderar vi att du redan innan resan gör lite research för att hitta de bästa platserna och planera in den bästa tiden att ge er av för att uppleva norrsken.

Privat norrskenstur på Island.

Boka en privattur

Önskar du en mer personlig upplevelse och större chans att se norrsken så rekommenderar vi att du bokar en privattur. Du har då möjligheten att välja bland de bästa hotellen, stanna längre på dina favoritplatser samt via de lokala experterna få tillgång till mindre kända och mer avskilda platser där de större guidade turerna inte åker för att kunna skåda norrskenet.

Norrsken på Island.

BÄSTA TIPSEN FÖR ATT SE NORRSKEN

Hur ska du då gå tillväga för att få en chans att se norrsken på Island? Optimal är att ge dig ut på den isländska landsbygden där inget konstgjort ljus kan förstöra norrskenets skådespel. Det är dessutom viktigt att himlen är klar och molnfri, därmed kan det vara bra att hålla koll på väderprognosen innan du ger dig ut.

För extra goda chanser att kunna se norrskenet rekommenderar vi att du bokar en guidad tur. De lokala experterna kommer ta med dig till de mest lovande observationsplatserna och samtidigt dela med sig av spännande kunskap kring detta förtrollande fenomen. Med lite tur så kommer himlen vara klar och prognosen visa hög aktivitet för norrsken och du kommer då kunna se himlens förtrollande skådespel. Tänk dock på att ta med tålamodet då det ibland kan ta lite tid för norrskenet att visa sig men vi kan lova dig att det är väl värt att vänta på.

Norrskenstur på Island.

GUIDADE TURER

Det är fullt möjligt att försöka hitta norrskenet på egen hand, dock kan det vara smidigt att boka en guidad tur. De lokala guiderna känner till de bästa platserna, det vill säga platser med minimalt ljus från konstgjorda ljuskällor. Skulle norrskenet inte visa sig den natten du är ute på din guidade tur så erbjuder ofta arrangörerna dig att delta i turen kommande kväll istället. Tänk dock på att en ny tur vanligtvis inte erbjuds om du har bokat en kombinationstur som inkluderar en norrskensjakt och en annan aktivitet eller besök på andra platser.

Par som observerar norrsken på Island.

VAD ÄR NORRSKENET

Fenomenet norrsken har en fascinerande vetenskaplig förklaring. Detta naturliga skådespel uppstår genom att gigantiska solstormar som härstammar från solen, belägen 150 miljoner kilometer bort, skjuter laddade partiklar mot jordens atmosfär. Cirka 40 timmar senare kommer dessa partiklar i kontakt med vår planets magnetiska sköld och riktas då mot en ovalformad region runt den magnetiska nordpolen. När dessa partiklar tränger in i den övre atmosfären så kolliderar elektroner med atomer och molekyler vilket skapar det vackra norrskenet. De synbara färgerna i norrskenet kan variera beroende på vilka gaspartiklar som kolliderar. Några av de mest vanliga nyanserna är grönt, rosa, gult, blått, rött och violett.

Tjej som beskådar norrskenet på Island.

BÄSTA TIDEN FÖR ATT SE NORRSKEN

Störst chans att se norrsken får du om du besöker Island under de månaderna med flest timmar av mörker, vanligtvis är detta från september till mars. Notera att det under vår- och sommarmånaderna inte är möjligt att se norrsken på Island.

Under månaderna oktober, november, december, januari och februari är nätterna som längst och kvällarna som mörkast vilket ger de bästa möjligheterna för att observera det naturliga fenomenet norrsken. Tänk på att längre nätter även medför lägre temperaturer. Under dessa månader ligger temperaturen på Island ofta under noll grader. Så inför din norrskenstur kan det vara bra att vara förberedd med flera lager varma kläder eftersom det ibland kan ta tid för norrskenet att visa sig.

Norrsken vid kirkufjell i Island.

Skapa din perfekta resa

I slutändan är det dina egna preferenser som skapar den perfekta resan till Island. Oavsett om du väljer att resa till Island på vintern för att beskåda det orörda vinterlandskapet eller på hösten för att bevittna landets färgsprakande natur så är Island en magisk plats för att uppleva norrsken.

Det är viktigt att komma ihåg att norrsken är ett naturligt fenomen och inte ens de lokala guiderna kan garantera att det dyker upp. Möjligheten att se norrsken påverkas av bland annat väderförhållande, solaktivitet och konstgjort ljus. Så även under de rekommenderade månaderna september till mars är det alltid bäst att kontrollera norrskensprognosen och vara beredd på eventuella besvikelser eftersom norrsken aldrig kan garanteras.

Glaciär vandring på Island.

VINTERAKTIVITETER PÅ ISLAND

Att se norrskenet dansa över natthimlen är bara en av de många aktiviteter som du kan uppleva på Island under hösten och vintern. Kombinera gärna din norrskenstur med andra magiska sevärdheter som Island har att erbjuda. Bland annat så kan du åka på en snöskotertur, bege dig ut på en glaciärvandring eller koppla av i det varma och mineralrika vattnet i Blå Lagunen. Andra populära aktiviteter som du kan ägna din tid åt är att utforska isgrottor, snorkla mellan tektoniska plattor i sjön Silfran, rida på islandshästar samt utforska den berömda Gyllene Cirkeln. Med så många sevärdheter och aktiviteter är möjligheterna på Island oändliga.

Vandring på Island.

PACKA INFÖR DIN NORRSKENSRESA

När du ska ge dig ut och leta efter norrsken är det viktigt att vara förberedd på kyla. Det arktiska klimatet kan vara oförutsägbart, speciellt under höst och vintermånader. Att klä sig i flera lager är nyckeln för att hålla dig varm hela kvällen. Med olika lager på kroppen kan du enkelt anpassa din klädsel utifrån temperaturen. Därför rekommenderar vi att du bland annat packar med ett värmande underställ, en vatten- och vindtät jacka, ullstrumpor, mössa och vantar. Ett par vattentäta vandringsskor eller vandringskängor med tjockare sula är också att rekommendera. Broddar och isklor kan också vara bra att packa ner.

6 ANLEDNINGAR TILL ATT DU SKA VÄLJA ISLAND SOM DIN NORRSKENSRESA

Northern lights Icon

Mörka nätter

Då Island ligger när polcirkeln är det tillräckligt mörka kvällar och nätter för att du ska kunna se norrsken.

Ikon stars

Mångfald

Förutom norrsken finns det en mängd sevärdheter och aktiviteter som du kan ge dig ut på.

Ikon stars

Tillgänglighet

Oavsett årstid har du på Island möjlighet att besöka populära sevärdheter som vattenfallet Gullfoss, nationalparken Thingvellir och Geysir.

Ikon cuisine

Kulinariskt paradis

Upplev den isländska kulturen och dess värld av extraordinär matlagning.

Ikon calendar

Perfekta förhållanden

På Island hittar du öppna landskap utan konstgjorda ljuskällor vilket ger perfekta förhållanden för att uppleva norrsken.

Ikon cuisine

Korta avstånd

Du behöver inte åka långt från Reykjavik för att hitta den perfekta platsen för norrsken.