bilresa, runt, Island, Snaefellsnes
thingvellir, island
gullfoss, island
gejser, island
Sky Lagoon i Reykajvik.
reynisfjara, island
latrabjarg, island
vik, island
jökulsarlon, island
blå lagunen, island
hvalnes, island
myvatn, island
myvatn, jardabodin, island
godafoss, island
siglufjördur, island
kirkjufell, kirkjufellfoss, island
snaefellsnes, island
hallgrimskirkja, reykjavik, island

Island runt med norrsken och Snaefellsnes

10 Nätter fr. 18 000:-

Oktober - Mars
10 Nätter
fr. 18 000:-

Jan - Mar   fr. -

Okt - Dec   fr. -

Sök resa

Nyhet!

Välkommen till vår mest omfångsrika Islandsresa. Med hyrbil tar ni er runt ön längs riksväg 1 och upplever den isländska naturens extrema och vackra sevärdheter. Kör över högplatåer, genom lavafält, längs vilda kuster, fjordar och storslagna glaciärer. En av höjdpunkterna, som skiljer resan från den med 7 nätter, är Snæfellsnes-halvön som trollbinder med sin magiska natur. Resan är en av våra populäraste under sommaren och du kan förlänga den med en natt för mer tid i Reykjavík. Mer information om resan hittar du längre ner på sidan.


Avgångar 2024: Oktober - Mars; dagligen. 

Direktflyg från Stockholm, Köpenhamn, Oslo eller Helsingfors. Kontakta oss för att boka anslutning från övriga orter.


Total körsträcka: 2330 km (50-320 km/dag)

Resans höjdpunkter:

Svarta lavastränder vid Reynisfjara!
Glaciärlagunen Jökulsárlón!
Mývatn och Husavik!
Snæfellsneshalvön!

Ingår och tillval

I paketet ingår:

Flyg t/r till Island inkl. skatter och bagage.
Boende 10 nätter inkl. frukost.
Hyrbil 10 dygn inkl. fria mil och självriskreducering (CDW).
Utförlig PDF med tips på sevärdheter runt hela Island.
Servicenummer på Island, dygnet runt (24/7).
Personlig rådgivning från vår personal.
Reseskydd via den statliga resegarantin.

Tillval:

Boende - Hotellrum med privat duch/wc.
Hyrbil - Paketet baseras på Suzuki Jimny 4WD. Möjlighet att välja andra biltyper.
Inträde till Sky Lagoon och den Blå Lagunen.
Avbeställningsskydd: 595 sek p.p.

Betalas på plats:

Bensin/diesel. Priset är ungefär samma som i Sverige.

Beskrivning

Dag
Dag 1

Ankomst till Island - Bad i Sky Lagoon - Reykjavík

Sky Lagoon i Reykjavik.

Ni landar på Keflavík flygplats och hämtar ut er hyrbil. På vägen till Reykjavik kan ni besöka Sky Lagoon för en avkopplande start på er resa. Denna pärla är visserligen mindre än Blå Lagunen, men erbjuder en unik geotermisk spaupplevelse med en 7-stegsritual och en magisk infinitypool med panoramautsikt över Atlanten. Besöket tar vanligtvis 1,5-3 timmar, men ni kan stanna upp till 5 timmar. Kom ihåg att ta med badkläder och badskor samt duscha utan tvål innan badet. Barn under 12 år är inte tillåtna att besöka Sky Lagoon. Entré ingår inte i paketet, men kan enkelt läggas till vid bokning.

Efter det välgörande badet kör ni sedan vidare till Reykjavik för er första övernattning. Spendera resten av dagen och kvällen till att utforska Reykjavik på egen hand. Strosa runt i den charmig stadskärna och besök några av de många mysiga caféerna, butikerna och museerna.

Dag
Dag 2

Reykjavik - Gyllene Cirkeln - Selfoss

gullfoss, island

Frukost på hotellet. Den här dagen besöker ni några av de mest intressanta och välkända sevärdheterna på Island. Första stoppet längs vägen är Thingvellirs Nationalpark, ett område som är både historiskt intressant och har en fascinerande geologi. Vi rekommenderar att ni vandrar in i Almannagjá sprickan och sedan ner till fälten där det isländska Alltinget grundades redan på 900-talet.

Ni fortsätter sedan mot det världsberömda geotermiska området Geysir där Strokkur, Islands mest aktiva gejser. Med sina regelbundna utbrott var femte minut får ni flera chanser att uppleva källans utbrott där en majestätisk vattenkaskad kastas upp mot skyn. Ni kan vandra runt bland de bubblande lerpölarna och de ångande underjordiska källorna - och känna jordens inre krafter rakt under fötterna.

Alldeles i närheten av Geysirområdet hittar ni det majestätiska Gullfoss, det “gyllene” vattenfallet, som av många anses vara Islands vackraste. Vattenfallet har två etapper och det går att komma tätt inpå de väldiga vattenmassor som kastar sig över stupet ner i ravinen.

Ni kan även besöka den historiskt intressanta platsen Skálholt, som under många århundraden var bostad åt biskopen på södra Island, troligtvis det mest betydelsefulla kulturella centrat på Island. Ni fortsätter sedan till Selfoss för övernattning i området.

Dag
Dag 3

Selfoss - Kirkjubaejarklaustur

latrabjarg, island

Frukost på hotellet. Idag kör ni söderut och ner mot den sydkusten där ni passerar vattenfallen Seljalandsfoss och Skógarfoss, två stopp som inte bör missas. Vid Seljalandsfoss kan ni ta er in bakom vattefallet, och vid Skógar hittar ni ett intressant museum som visar upp det historiska Island.

Ni åker mot byn Vik och kan om ni har tid under eftermiddagen besöka de vackra klipporna vid Dyrhólaey som är rikt befolkad av lunnefåglar. Lunnefåglarna kan ses fram till mitten av Augusti, innan de försvunnit ut till sjöss, men Dyrhólaey är väl värt ett besök även om inte Lunnefåglarna finns där.  Från Vik åker ni genom slätten Mýrdalssandur och passerar det karga lavafältet Eldhraun. Det går även att runda Eldhraun i söder och passera det avsides belägna jordbruksområdet Medalland innan ni åter kommer till huvudvägen vid byn Kirkjubaejarklaustur, där ni övernattar i området.

Dag
Dag 4

Kirkjubaejarklaustur - Höfn

jökulsarlon, island

Frukost på hotellet. Idag fortsätter ni över det magnifika floddeltat Skeidarársandur, där ni ser spåren från hur vulkanutbrott under Vatnajökulls istäcke skapat glaciärfloder som sköljt undan allt i sin väg. Ni når snart Skaftafells nationalpark intill glaciären Vatnajökull, Europas största glaciär med Islands högsta bergstopp Hvannadalshnúkur (2119 meter över havet). 

Vid Vatnajökulls fot finns glaciärlagunen Jökulsárlón. Här flyter isberg som lossat från glaciären omkring och hela vyn är sagolik. I glaciärtungorna träder den tusenåriga ismassan fram i sin rena, klarblå färg. Från lagunen rinner en cirka en km lång flod ut i Atlanten. Har du tur får du se nyfikna sälar sticka upp sina huvuden i bränningarna. Ni har möjlighet att ta en kortare båttur på glaciärlagunen bland isbergen (mot avgift). Ni fortsätter till byn Höfn för övernattning i området.

Dag
Dag 5

Höfn - Egilsstaðir

hvalnes, island

Frukost på hotellet. Ni fortsätter längs kusten och passerar små fiskesamhällen som Djúpivogur. Kustlandskapet skiftar ansikte och övergår till branta bergssidor och avgrundsdjupa fjordar, där raukliknande formationer avtecknar sig som statyer mot himlen.

För att komma till Egilsstadir väljer ni antingen "fjordrundan " där ni passerar fiskebyar som Berufjördur, Breiddalsvík, Stödvarfjördur, Fáskrúdsfjördur och Reydarfjördur - eller huvudvägen över högfjällspasset Breiddalsheidi. Övernattning i området kring Egilsstadir, östlandets handelscentrum.

Dag
Dag 6

Egilsstaðir - Mývatn

myvatn, island

Frukost på hotellet. På morgonen kör ni genom höglandets öde ökenlandskap, som leder tanken till landskapet på månen. Ni kan göra en kort avstickare till gården Möðrudalur, en av de mest isolerade på Island, där det finns ett inbjudande gammalt café. Senare svänger ni av norrut och kommer fram till det mäktiga vattenfallet Dettifoss, som är Islands mest kraftfulla vattenfall. Fallhöjden är imponerande 44 meter och vattenmassorna ger ifrån sig ett mycket imponerande kraftigt dån!

Efter besöket vid Dettifoss kan ni antingen köra tillbaka till väg nr. 1 och forsätta direkt till Mývatn eller fortsätta mer norrut och köra runt Tjörnes halvön. Om ni väljer det senare fortsätter ni till Ásbyrgi, en hästskoformat förkastning, som enligt legenden är ett avtryck från Odens åttafotade häst Sleipner. Efter det fotsätter ni längs den vackra kuststräckan vid halvön Tjörnes tills ni når den charmiga fiskebyn Húsavík. Husavik brukar kallas Europas valskådningscentrum med ett valmuseum och flera valsafariarrangörer. Chansen att se val i Skjálfandibukten är stor, snudd på hundra procent, enligt arrangörerna. Om ni har tur kan ni se knölval, fenval, späckhuggare, vikval, delfiner och ibland till och med blåval, den största av dem alla.  Ni övernattar i området kring Myvatn/Husavík.

Dag
Dag 7

Mývatn - Akureyri

godafoss, island

Frukost på hotellet. Dagen tillbringas i naturreservatet kring sjön Mývatn, ett av Islands mest fascinerande områden. Här väntar fantastiska vulkaniska formationer, geotermisk aktivitet och så själva sjön, med sin varierade flora och fauna. Det finns en turistinformation som kan vara behjälplig med kartor och förslag på lämpliga vandringsleder, samt mer information om området.

Ni kan besöka de vridna lavaformationerna vid Dimmuborgir, utforska kratrarna vid Skútustaðir eller besöka Námaskarð, ett vulkaniskt området där sulfatgaser och ånga strömmar upp ur marken, samt vulkanen Krafla. En 2-timmars vandring tar er upp till den vulkaniska sprickan Leirhnjúkur, där vulkanutbrott ägde rum så sent som 1984. I området finns också ett naturligt utomhusbad som påminner om den Blå lagunen, värt ett besök för de som söker avkoppling efter några dagars strapatser. Från Mývatn kör ni norrut i riktning mot Akureyri och passerar det mycket vackra vattenfallet Goðafoss. Senare kommer ni till Akureyri, Islands andra största stad. Övernattning i Akureyri området.

Dag
Dag 8

Akureyri - Siglufjördur - Hrutafjördur

siglufjördur, island

Frukost på hotellet. Akureyri är en trevlig stad med en fin modern kyrka, en intressant botanisk trädgård, affärer, cafeér, och en stort utomhusbad. Från Akureyri följer ni väg 82 till Dalvik och Olafsfjördur. Ni åker under en tunnel och kommer fram till Siglufjördur, en vacker liten stad på norra Island som växte upp under början av 1900-talet som ett centrum för fiske. Färden fortsätter vidare till Skagafjördur, ett område omtalat för sin utmärkta hästuppfödning.

Det finns även två andra platser i Skagafjördur som är historiskt intressanta att besöka, det tidigare bostaden för biskopen för norra Island, i Hólar, och det lilla fiskesamhället Hofsós. Hólar var ett viktigt kulturcentra på medeltiden och är beläget på den östra sidan av fjorden. I en vacker fjälldal omgivning finner ni den gamla kyrkan, som har värdefulla konstskatter, något som är ovanligt på Island. Hofsós blev känt i slutet på 1800-talet för den hamn som många Islännningar utvandrade till den nya världen, i jakt på ett bättre liv. Det finns ett Emigrations center vid den gamla hamnen som berättar historien.  Vi rekommenderar ett besök vid den gamla bondgården, Glaumbær (väg 75) och kyrkan Viðimýri. Ni kör sedan via Blönduos för att komma till Hrutafjördur-området där ni övernattar.

Dag
Dag 9

Hrutafjördur – Snaefellsnes

kirkjufell, island

Frukost på hotellet. I dag tar ni er söderut till Snaefellsnes-halvön där ni kan stanna vid Haukadalur och rekonstruktionen av Erik den rödes hem, far till Leifur Eiriksson, den första européen som seglade till Amerika. Åk sedan till Stykkisholmus, en charmig by som blickar ut över Breidafjördur-viken. Om ni har tid kan ni även stanna vid Bjarnarhöfn där ni hittar ett hajmuseum. 

Åk sedan vidare längs med halvöns norra kust och upptäck typiska isländska fiskebyar. Halvön är känd för sin natur med Snæfell-glaciären som ett av de utmärkande dragen. Värda stopp på vägen är övergivna fiskestationen Djúpalónssandur och fiskebyn Arnarstapi med sin naturliga hamn med basalt-formationer. Fortsätt sedan till Búdir med sin vackra träkyrka omgiven av ett magnifikt lavafält. Övernattar gör ni på Snaefellsnes-halvön.

Dag
Dag 10

Snaefellsnes – Hraunfossar - Reykjavík

reykjavik, island

Frukost på hotellet. I dag kör ni ut på väg 54 på Snaefellsnes-halvön till Borgarnes. Stanna till vid Gerdubergs basalt-formationer, öster om väg 54 nära Ytriraudamelur eller vandra i bildsköna Eldborg-kratern. När ni kommer fram till Borgarnes är det värt att besöka The Settlement Center muséet.

Därefter kan ni fortsätta vägen från Borgarnes mot Reykholt  eller så åker ni direkt till Reykjavik. Om ni väljer att åka mot Reykholt kan ni besöka Deildartunguhver, som är Islands mest kraftfulla varmvattenkälla. Därefter fortsätter ni mot Reykholt där den mäktige islandskalden Snorre Sturlasson levde och dräptes under 1200-talet. Det finns en permanent utställning om honom i Snorrastofa. Cirka 20 km öster om Reykholt bör ni besöka naturfenomenet Hraunfossar, där klart källvatten väller ut från ett lavafält och strömmar ner i älven Hvítá. 

Ett stenkast uppströms hittar ni vattenfallet Barnafoss ”barnens vattenfall”, som enligt legenden fick sitt namn efter att två barn drunknat i dess vattenmassor. Från Barnafoss åker ni tillbaka i riktning mot Borgarnes och sedan vidare mot Reykjavik. Övernattning sker i Reykjavik.

Dag
Dag 11

Hemresa

Frukost på hotellet. Hemresa antingen tidigt på morgonen eller på eftermiddagen. Ni kör från Reykjavik till Keflavik (cirka 45min.) och lämnar bilen på Keflaviks flygplats i samband med er hemresa.

Hyrbilar

HL
Antal dörrar
Personer
Väskor
Växellåda
Dacia Duster 4WD
Dacia Duster 4WD
Höglandet: Nej
5 Dörrar
4 Personer
4 Väskor
Manuell Växellåda
Hyundai iX35 4WD
Hyundai iX35 4WD
Höglandet: Ja
5 Dörrar
5 Personer
3 Väskor
Automat Växellåda
Kia Sorrento 4WD
Kia Sorrento 4WD
Höglandet: Ja
5 Dörrar
5 Personer
5 Väskor
Automat Växellåda
Land Rover 4WD
Land Rover 4WD
Höglandet: Ja
5 Dörrar
7 Personer
Väskor
Manuell Växellåda
Nissan Pathfinder 4WD
Nissan Pathfinder 4WD
Höglandet: Ja
5 Dörrar
5 Personer
5 Väskor
Automat Växellåda
Nissan X-trail 4WD
Nissan X-trail 4WD
Höglandet: Ja
5 Dörrar
4 Personer
4 Väskor
Automat/Manuell Växellåda
Skoda Octavia Station 4WD
Skoda Octavia Station 4WD
Höglandet: Nej
5 Dörrar
5 Personer
5 Väskor
Automat/Manuell Växellåda
Suzuki Grand Vitara 4WD
Suzuki Grand Vitara 4WD
Höglandet: Ja
5 Dörrar
5 Personer
3 Väskor
Manuell Växellåda
Suzuki Jimny 4WD
Suzuki Jimny 4WD
Höglandet: Ja
3 Dörrar
4 Personer
1 Väskor
Manuell Växellåda
Suzuki Swift 4WD
Suzuki Swift 4WD
Höglandet: Nej
5 Dörrar
4 Personer
2 Väskor
Automat/Manuell Växellåda
Toyota Landcruiser 4WD
Toyota Landcruiser 4WD
Höglandet: Ja
5 Dörrar
5 Personer
4 Väskor
Automat Växellåda

Boendestandard

På denna resa erbjuds privat dusch/wc på alla boenden.

Rum med privat dusch/wc

With

Här bor ni på 3-stjärniga hotell eller bättre gästhem. Alla boenden serverar frukost och många har en egen restaurang, ibland även en bar. På hotellen kan du vanligtvis äta á la carte. De flesta boendena har gratis wifi. 

Rummen har privat wc och dusch eller badkar. Sängarna är bäddade och rummen möblerade med stolar, bord, garderob, telefon, radio och tv. 

Vi hjälper dig med din resa