höglandet, landmannalaugar, hekla, island

Höglandet

Höglandet

Semester är till för nya upplevelser, att se saker man har aldrig tidigare sett. Man besöker städer, absorberar nya kulturer och njuter av en mängd konstgjorda underverk. Men man kan också komma bort från allt, söka sig till lugnet och byta bort stressen och farten av det moderna livet mot tystnad, lugn och ro. Den perfekta platsen för detta är Islands inland, det isländska höglandet.

Höglandet kommer att väcka undran över dom råa krafter som har gått åt att skapa detta landskap. Bullret från bebyggelsen är långt borta. Det finns lite vegetation, inte mycket liv och vissa områden är totalt karga. Men jorden själv kommer till liv och skapar otroliga konstverk av sten, sand, is, ånga och vatten. 

Gult, rött och grönt är rhyolit bergens färger i Landmannalaugar, in emellan becksvarta obsidian lava fält och ånga som flyter upp från varma källor. Varma källor i Kverkfjöll har grävt ut spektakulära grottor under isen, och vid Askja kan man klättra ner för kratern Vítis väggar för att komma ner och bada varmt i det gulaktiga, leriga vattnet. Längs Kjölur vägen finns den isblåa Hvítárvatn sjön, vid foten av den vita glaciären. På Sprengisandur i augusti blommar magentafärgade Arctic River Beauty i den svarta sanden, till den skimrande vita glaciärens bakgrund. I Þórsmörk hittar man underbara gröna dalar med små skogskärr, omringade av dom höga mörka fjällen.

Från början av bosättningen har människor korsat höglandet mellan nord och syd, på häst eller på fot. Det var en farlig och tuff resa men man tog den risken, i synnerhet för att resa till parlamentet. I dimma kunde man gå vilse, i stormen kunde man gå under, och om resan tog för lång tid kunde man dö av hunger. Turligt nog är det bra mycket enklare i dag. Modern transport tillåter resan mellan nord och syd, över antingen Kjölur eller Sprengisandur, på en dag. Det finns guidade bussturer över bägge dessa banor, så även till Þórsmörk, Landmannalaugar, Askja och Kverkfjöll.

Självklart kan man köra dit själv, om man har med sig sin egen bil eller hyr en. Observera att dessa vägar är endast tillgängliga för jeepar. Även vägarna över Kaldidalur och Kjölur, som är enligt officiell benämning inte höglandsvägar (har inte ett vägnummer som börjar med F) kan vara mycket tuffa och biluthyrningsfirmor tillåter inte körning där om man inte har hyrt en jeep. Att köra till Þórsmörk över Sprengisandur vägen, eller “Bakom fjällen” via Landmannalaugar och Eldgjápasset innebär att korsa flera åar. Och nej - det finns inga broar, man kör genom vattnet.