hvalnes, island

Östra Island

Östra Island

På Östra Island visar landet upp sig från sin allra mest majestätiska sida. Här finns Vatnajökull, Europas största glaciär, oerhörda berg och påminnelserna om dom krafter som bor i underjorden gör sig ständigt påminda.

Få andra platser visar upp samma färgsprakande variationer Lónsöræfi, i östra Borgarfjördur. Här blir landet grönare, glaciären vitare, himlen blåare och sanden vitare, än på någon annan plats. Något som utländska reklambyråer och filmbolag har upptäckt, och utnyttjar som bakgrund i reklam- och långfilmer.

I området öppnades nationalparken Skaftafell 1967, idag en av de mest populära platserna för besökaren med ett omväxlande program. I nationalparkens informationscenter finns information om den unika naturen, och i byn Höfn i närheten finns att skåda en speciell glaciärshow. Vid foten av Vatnajökulls fot ligger också glaciärlagunen Jökulsarlon. Här flyter isberg omkring som lossnat från glaciären och vyn är sagolik.

Fågellivet på dessa områden är mycket mångfacetterat, då dom flesta flyttfåglar anländer här tillsammans med en stor mängd andra fågelarter från Europa.

Men det är inte enbart Vatnajökull som lockar på Östra Island. Regionens långa fjordar, tvära berg och enstaka bergstoppar skapar tillsammans ett helt unikt landskap. Detta är en av landets äldsta delar, här har glaciärerna grävt bort mer av jorden än på någon annan plats. Det har lett till upptäckten av magmafickors sammansättning, som tidigare fanns på ca 3 km. djup, där magman hade storknat. Denna värme orsakade förekomsten av ifyllningar av hål (bl.a. zeoliter) i anläggande berg som nu kan hittas ut med stranden, t.ex. vid Teigarhorn.

De mest avlägset belägna fjordarna har i stort sett förlagts i öde, men turistnäringen har hittat hit ändå. I utbudet finns vandringsturer i dessa ödemarker, där man går från fjällstuga till fjällstuga bland oerhörda berg och gröna dalar. Längs stranden kan man finna gröna öar dit det går att segla. 

Naturen ändras då man har kommit upp till Hérað, som ligger i lä och är mycket solrikt. Där uppenbarar sig en magnifik beväxning. I Egilsstaðir finns det ett servicecenter för hela östlandet med ett mångsidigt serviceutbud för turister. Längre norrut förändras landskapet igen, naturen blir något plattare där rika fiskeåar slingrar sig mot havet. 

Östfjordarna är berikade med många naturliga hamnplatser, och mot slutet av 1800-talet bildades många tätbyggda orter, de flesta av vilka finns här ännu i dag. Dessa fiskeplatser har en mycket speciell charm, och på många platser hålls det årliga festivaler. Vidare har det på senare år byggts en mängd nya museer som fokuserar på levnadssätt från förr i tiden, däribland krigstiden, franska sjömän, konstnärer och tekniska kunskaper. Det går även att finna museer till naturens ära och östfjordarnas kännetecken, stenar och ren. Huvudområdet för ren är på Fljótdalsheiði.