Reykjavik

Kultur och muséer i Reykjavik

Reykjavik har ett blomstrande och varierat kulturliv och det händer mycket vare sig du är ute efter musik, mode, film, konst, dans eller litteratur. Reykjavik Arts Festival och Airwaves är två av ett flertal festivaler som hålls årligen och attraherar en internationell publik. För mer information om vad som är på gång se www.visitreykjavik.is/events. De engelskspråkiga tidningarna the Grapevine, What's on Reykjavik och Reykjavik Magazine tipsar också om aktuella händelser.

Musik
Island har ett aktivt musikliv och det finns mer att upptäcka än Björk och Sigur Rós. Ett besök på musikaffären 12 tónar där du kan sjunka ner i en fåtölj och spisa plattor rekommenderas till den som vill botanisera. Konserter hålls regelbundet runt om i stan, håll utkik i gratistidningarna för att se vad som är på gång. Under hösten hålls festivalen Airwaves med både isländska och internationella band och dj:s.
Islands symfoniorkester gästas ofta av internationella artister men spelar även isländsk samtida musik. Konserterna hålls oftast i Háskolabio vid universitetet. 

Konst
Den konstintresserade kan bege sig till Hafnarhusid och se deras samling av isländske Errós seriefigurinspirerade verk. Här hålls också utställningar av andra isländska och internationella samtida konstnärer. Nationalmuseet har en stor samling isländsk konst från 1800-talet och framåt. Den isländske landskapsmålaren Kjarval har ett eget museum, Kjarvalsstadir, som även har andra aktuella utställningar och ett fint café. Museet ligger anslutning till Miklatún en stor park som är populär på sommaren. Aktuell samtidskonst visas också på Reykjaviks otaliga gallerier. 

 
Litteratur
Litteraturen har sedan de isländska sagorna haft en viktig plats i den isländska kulturen. På stadsbiblioteket (Borgarbókasafn) hittar du flera isländska författares verk översatta till svenska. Prova nobelpristagaren Halldór Laxness, Nordiska rådets litteraturpristagare Sjón eller Einar Már Gudmundsson och deckarförfattaren Arnaldur Indridasson vars romaner också har filmatiserats. Strax utanför Reykjavik kan du besöka Halldór Laxness hem Gljúfrasteinn. En multimediautställning presenterar Laxness liv och verk och därefter får du en guidad rundvandring i huset som har en fantastisk utsikt mot fjällen och den gård där Laxness föddes.

Film
Islänningarna är ett filmälskande folk och ofta har filmer premiär här innan de kommer till Sverige. Den isländska filmindustrin har växt och filmskapare som Baltasar Kormakur och Dagur Kari representeras på internationella filmfestivaler. Under hösten hålls Reykjavik International Film Festival som visar en rad intressanta filmer och gästas av internationella filmskapare, skådespelare och journalister.