Isländska specialiteter
Det isländska köket utmärker sig främst genom sina fina råvaror med tyngpunkt på lamm och fisk. En klassiskt rätt är hangikjöt, rökt lamm som äts både varmt och kallt. Fisk serveras på en mängd sätt.
Varje lördag och söndag slår loppmarknaden Kolaportid upp portarna. Från matavdelningen kan du köpa med dig isländska läckerheter som torkad fisk, flatkakor och isländskt kaffebröd. Den modige köper en burk med hákarl, hajkött som i form av smak och luktupplevelse kan mäta sig med surströmming. Inget för den känslige men en smaksensation som gärna intas med det isländska brännvinet Svarta döden. Hákarl sägs dessutom vara bra för magen eftersom det är basiskt.
På bland annat Västmannaöarna fångas lunnefågel. Köttet är mörkt och har en nästan leveraktig smak. Serveras på vissa restauranger och kan ibland hittas i frysdisken eller fiskaffären.
Den isländska mjölkprodukten skýr brukar uppskattas av de flesta. Traditionellt äts den utrörd med grädde och socker men fås idag i en mängd smaker. I stort sett fettfri och både protein- och mineralrik gör den till ett populärt mellanmål.
Till kaffet passar det bra med en kleina, en sorts munk, eller snúdur, som till utseendet liknar våra svenska kanelbullar men har en helt annan konsistens. Missa inte heller den isländska chokladen med lakrits, en riktig isländsk specialitet som finns i en mängd varianter.
Korvkiosken Baejarins beztu ”stans bästa”, är närmast en institution i Reykjavik. Klassikern ”en med allt” serveras med både rå och stekt lök, senap, ketchup och remouladsås men kan också fås så som Bill Clinton föredrog den - bara med senap