Island

Mat och restauranger i Reykjavik

Kulinariska äventyr

Reykjavik har ett brett utbud av restauranger där du kan njuta isländska specialiteter eller något av de internationella kök som finns representerade. Isländskt lammkött håller högsta kvalité och kommer från frigående djur och fisken fångas i havet utanför Island eller i någon av älvarna. Den matintresserade bör pricka in den årliga Food and Fun Festival.

Det läckra isländska köket härrör från Islands rena natur, där bara det bästa är gott nog. Högklassiga råvaror från de omgivande fiskevattnen, den rena landsbygden och från de varma växthusen utgör basvarorna hos stadens många restauranger. Låt dig lockas av läckra internationella menyer, eller av äkta isländsk husmanskost som kan vara en upplevelse exotisk nog.

Smaklig måltid och mycket nöje - Góða skemmtun í Reykjavík!

Restauranger i Reykjavik

Det finns en mängd restauranger att välja bland för den som vill prova isländska råvaror tillagade av mästerkockar. Den matintresserade bör passa på att besöka Reykjavik under den årliga Food and Fun Festival då prisade kockar bjuds in till ett samarbete med Reykjaviks bästa restauranger. Under festivalen komponeras en särskild meny med bara isländska råvaror som serveras på de deltagande restaurangerna. Trots att det isländska köket domineras av lamm och fisk finns även ett antal vegetariska restauranger.

Bordsbokning, endast 195:-

Försäkra er om ett bord. Dessutom 15 % rabatt på hela notan (inklusive mat och dryck)!

Reykjavik har ett brett utbud av restauranger där du kan njuta av isländska specialiteter eller något av de internationella kök som finns representerade. Nedan presenteras några av stadens bästa och hetaste restauranger. Boka bord via oss för att försäkra er om att det inte kommer att vara fullbokat. Dessutom får ni 15 % rabatt på hela notan, inklusive mat och dryck.

Obs! Gäller ej gruppbokningar. Max 8 personer per bokning.

Sjavargrillid

Restaurang SjavarGrillid

Sjavargrillid

Restaurang SjavarGrillid

SjavarGrillid är en fint inredd restaurang med familjär stämning och centralt läge. Hör till en av stadens bästa restauranger. 
Grill Taste och Iceland och Grill Lobster Feast är två av favoriterna.

Fish Company

Fish Company

Fish Company

Fish Company

Fish Company hör till en av Reykjavíks bästa restauranger. De två avsmakningsmenyerna Around Iceland och Around the World är prisvärda och populära.

food cellar, reykjavik, island

Food Cellar

food cellar, reykjavik, island

Food Cellar

Food Cellar är en Grill & Cocktail bar, belägen i en 160 år gammal byggnad i centrala Reykjavik.

Maten är i Isländsk brasserie stil, noga tillagad av deras erfarna och entusiastiska kockar med Islands finaste ingredienser.

Baren har även ett utomordentligt utbud av cocktails, sammansatta av deras duktiga bartenders.

Isländska specialiteter

Det isländska köket utmärker sig främst genom  sina fina råvaror med tyngpunkt på lamm och fisk. En klassiskt rätt är hangikjöt, rökt lamm som äts både varmt och kallt. Fisk serveras på en mängd sätt.

Varje lördag och söndag slår loppmarknaden Kolaportid upp portarna. Från matavdelningen kan du köpa med dig isländska läckerheter som torkad fisk, flatkakor och isländskt kaffebröd. Den modige köper en burk med hákarl, hajkött som i form av smak och luktupplevelse kan mäta sig med surströmming. Inget för den känslige men en smaksensation som gärna intas med det isländska brännvinet Svarta döden. Hákarl sägs dessutom vara bra för magen eftersom det är basiskt.

På bland annat Västmannaöarna fångas lunnefågel. Köttet är mörkt och har en nästan leveraktig smak. Serveras på vissa restauranger och kan ibland hittas i frysdisken eller fiskaffären.

Den isländska mjölkprodukten skýr brukar uppskattas av de flesta. Traditionellt äts den utrörd med grädde och socker men fås idag i en mängd smaker. I stort sett fettfri och både protein- och mineralrik gör den till ett populärt mellanmål.

Till kaffet passar det bra med en kleina, en sorts munk, eller snúdur, som till utseendet liknar våra svenska kanelbullar men har en helt annan konsistens. Missa inte heller den isländska chokladen med lakrits, en riktig isländsk specialitet som finns i en mängd varianter. 

Korvkiosken Baejarins beztu ”stans bästa”, är närmast en institution i Reykjavik. Klassikern ”en med allt” serveras med både rå och stekt lök, senap, ketchup och remouladsås men kan också fås så som Bill Clinton föredrog den - bara med senap

Kaféer i Reykjavik

Är du bara sugen på en kopp kaffe finns det massor av kaféer i olika stilar att välja bland. Köp en bok på Mál och menning, avnjut den med en kopp kaffe i kaféet som ligger en trappa upp.

Prisvinnande baristas hittar du på Kaffitár och är vädret fint kan du sätta dig på Segafredos uteservering på Laekjartorg. Nedanför Hallgrimskirkja ligger Babalú som serverar crêpes och ett snäpp nerför gatan hittar du anrika kafé Mokka. Vill du läsa svenska tidningar till kaffet kan du vandra bort till Nordens Hus som ligger vid Islands universitet. Huset är ritat av Alvar Aalto och många kommer hit bara för att titta på arkitekturen. På de flesta kaféer och barer finns gratis trådlöst Internet.