Whales

Valskådning

Träffa havets majestäter på nära håll

Att åka på valskådning och få se havets bjässar på nära håll är en sällsynt upplevelse och en påminnelse om att du befinner dig långt ute på den vidsträckta, djupa Atlanten.

Valskådning på Island är förknippat med Husavík på öns norra kust. Under högsäsong går dagliga turer ut i de omgivande, valrika vattnen. Högsäsongen löper från juni till augusti och ger dig nästan 100 % chans att få se valar. Elva olika sorters val kommer till vattnen utanför Husavík för att äta under sommaren. Gör kameran redo att fånga delfiner, vikval, knölval och späckhuggare. Med rätt förutsättningar har du chansen att få syn på världens största djur: blåvalen.

De bra oddsen på sommaren gör såklart också att samma period lockar flest turister, så var medveten om det om du tar dig till Husavík då. Turer går även senare och tidigare på året, men mer sällan.

Tar du dig inte till norra Island erbjuds valskådningsturer som utgår från Reykjavík, som är ett bra alternativ. Även nere vid huvudstaden är sommarperioden juni–augusti bästa perioden för valskådning, men skulle du åka på en tur och inte få se något erbjuder våra leverantörer en voucher som ger dig rätt att åka ut och testa lyckan igen.

Fler platser på Island där du kan åka på valskådning är till exempel Akureyri, Dalvík och Hauganes.

Åk på valskådning du med

Nedan kan du titta närmare på och boka någon av våra handplockade utflykter för valskådning. Valskådningsturerna tar oftast 3 timmar, och du får varma kläder, tilltugg under turen och en guide som berättar vad ni ser. Du kan också göra valet att åka med en långsammare mer gemytlig båt, eller ta någon av de mer tidseffektiva turerna i de uppblåsbara rib-båtarna. Det sistnämnda alternativet är inte rekommenderat för barn under 8 år; i övrigt är valskådning en familjevänlig aktivitet uppskattad av alla.

<% totalFilter %> filter applicerade