askja, island

Askja

Besök månen på jorden och bada i “helvetet”

Innan den första månlandningen tränade Neil Armstrong och hans kollegor i området kring kratern Askja. Det säger på ett sätt allt du behöver veta om detta område i de norra delarna av Vatnajökulls nationalpark, som med sin karga, surrealistiska miljö utgör ett av Islands vackraste områden.

När du anländer och har vandrat de 2,5 kilometrarna från vägen, och blickar ut över den safirblå sjön Öskjuvatn i kraterns botten, kommer du att undra: hur i hela friden har det här skapats? Svaret är att vulkanen Askja fick ett utbrott 1875 och toppen exploderade, kollapsade på sig själv och bildade Islands näst djupaste sjö (220 meter) Öskjuvatn på botten. Detta utbrott hade en sådan kraft att skräp från vulkanen faktiskt nådde ända till kontinentala Europa!

Nära Öskjuvatn ligger en mycket mindre krater, Víti (“helvetet”), också den vattenfylld. Den surrealistiska upplevelsen av Askja-området når sin peak när du tar ett dopp i denna naturligt uppvärmda, svavelmättade pool som håller omkring 22–30 graders värme. En notering är att under dåliga förhållanden kan vägen ned till Víti vara lite halkig och i sådana fall avstängd av säkerhetsskäl.

Upptäck Askja du också

En bra utgångspunkt för dig som vill besöka Askja och utforska området är Drekagil, där det finns stugor att hyra och badrum, duschar och kök att låna. Från Drekagil är det 8 km bilväg till parkeringen vid Askja. Därifrån utgår guidade turer upp till Askja dagligen under perioden mitten av juli till mitten av augusti.