Gullfoss

Den Gyllene Cirkeln

En av de mest populära rundturerna är den klassiska ”Gyllene cirkeln” Gullfoss-Geysir-Thingvalla som fångar många av de naturfenomen som Island är känt för.

I Geysirområddet finns varma källor och Islands mest aktiva gejser, Strokkur, som har regelbundna utbrott var femte minut. Du får flera chanser att se när den kraftiga vattenkaskaden kastas upp mot skyn.

I närheten finns det majestätiska Gullfoss ”det gyllene vattenfallet”, en imponerande syn året om. Det går att komma tätt inpå de väldiga vattenmassorna som kastar sig ut över ett stup ner i en ravin.

I den vackra nationalparken Thingvellir väcks Islands historia till liv. Här grundades Alltinget, världens äldsta riksdag, på 900-talet. Island ligger mitt på sprickan mellan den europeiska och amerikanska kontinentalplattan och i Thingvellir blir den förkastning som bildas när de två kontinenterna sakta glider isär mycket tydlig.


Region: Södra och sydvästra Island

När kan du åka: Året runt

Avstånd från Reykjavik: Geysir och Gullfoss ligger ca 125 km från Reykjavik. Thingvellir ligger ca 50 km från Reykjavik, på vägen mot Geysir och Gullfoss.

Så tar du dig hit: På egen hand med hyrbil, på någon av våra dagsutflykter från Reykjavik.