Jökulsarlon

Jökulsarlon

 

Möt den tusenåriga isen på dess sista färd mot havet

Styr din resa till östra Island för att besöka glaciärlagunen Jökulsárlón, vid foten av glaciären Vatnajökull. Att blicka ut över lagunen – eller ännu hellre, glida över den i en båt – är att blicka tillbaka i tiden. Långt tillbaka i tiden. Is som ibland tillhört glaciären i tusentals år lossnar och flyter omkring i Jökulsárlón i ytterligare några år. De smälter, växer på igen, ändrar form och tippar ibland över med ett mäktigt magplask som släpper lös ett uråldrigt dån i lagunen.

Jökulsárlón går att upptäcka på flera sätt, året om. Det erbjuds även båtturer ut på sjön. På båtturen kan du ta in lagunens vyer från första parkett och blicka ned i det 260 meter djupa, klarblå vattnet. Vill du inte ta båten kan du också vandra längs sjöns kant och ändå få närkontakt med isformationerna.

Besöker du området kring Jökulsárlón, missa då inte att följa floden Jökulsá som rinner från lagunen ned mot havet (Islands kortaste flod, för övrigt). De isberg som flyter omkring i lagunen avslutar nämligen oundvikligen sina liv med att färdas den korta resan i floden ned mot havet för att stranda på den svarta stranden där Jökulsá möter Nordatlanten. Du kommer inte vara ensam om att känna det rycka i fotofingret när du ser de mäktiga isbergen bara ligga där och vänta på att tyna bort.

Upplev Jökulsárlón du med

Nedan kan du titta närmare på och boka någon av våra handplockade utflykter till Jökulsárlón. Hyr du en bil för att ta dig dit själv ligger lagunen 38 mil från Reykjavík Jökulsárlón ligger inte långt ifrån ringvägen, och här finns gott om parkering och skyltning så du missar det inte.

<% totalFilter %> filter applicerade