reykjanes, island

Reykjaneshalvön

Landa på Reykjanes lavafält för ett dopp i lagunen

Reykjaneshalvön är för många första kontakten med Island, eftersom det är vad du ser under dig när planet går in för landning. Och det du ser är svarta lavafält, inte ett träd så långt ögat når och kanske berget Keilir som påminner om Fuji i Japan. Halvön har fått den här formen på grund av dess dramatiska underrede: här möts två kontinentalplattor och inte mindre än fyra olika vulkaniska system puttrar under lavafälten. Tar du dig till Krýsuvík, i halvöns östra del, kan du se kokande lava med egna ögon och känna den starka svaveldoften som markerar lavans närvaro. Det är inte heller långt till möjligheter att golfa eller valskåda. Reykjanes har det mesta.

Reykjaneshalvön är hem för Islands troligen med kända attraktion: Blå Lagunen. Detta geotermiskt uppvärmda vatten håller naturligt omkring 38 grader och dess karakteristiska turkosa färg kommer av den speciella sammansättningen mineraler, kvarts och alger. En kombination som är välgörande för huden, utöver det att den är vacker. Blå Lagunen är ett måste på Island – tycker alla. Så var medveten om att det här alltid är mycket folk. Förboka!

Halvöns närhet till Reykjavík gör området lättillgängligt för dig som vill utforska det i dess helhet. Hyr en bil eller, om säsongen är den rätta, cykla! Ett guldkorn i området är halvöns spets vid Valahnúkur, där en avstickare från väg 425 ringlar sig fram genom lavafält från 1200-talet och sen fram till fyren vid Reykjanesviti. Detta är Islands äldsta fyr, byggd 1878, och den omges av dramatiska, men fullt klättringsbara, klippor. Från Valahnúkur kan du för övrigt se den steniga ön Eldey, 14 km ut i Atlanten, som hyser världens största koloni av sulor.

Utforska Reykjaneshalvön du också

Många av våra paketresor ger dig möjligheten att utforska Reykjaneshalvön närmare, på grund av dess närhet till Reykjavik. Här nedan kan du titta närmare på några!

Utflykter

<% totalFilter %> filter applicerade