Snaefellsnes

Snaefellsnes

 

Utforska nationalparken övervakad av Snæfellsjökull

Längst ut på spetsen av Snæfellsnes finns Snæfellsnes nationalpark, i mitten av vilken den glaciärklädda vulkanen Snæfellsjökull blickar ut över omgivningarna.

I minst sagt tuff konkurrens från Island många spektakulära platser framhålls detta område ändå ofta som Islands kanske vackraste – det säger inte lite. Vulkanens närvaro har skapat den ena lavaformationen mer häpnadsväckande än den andra, allt klätt i hela registret från den isländska floran. Längs kusterna här finns flera utmärkta platser för fågel- såväl som valskådning.

Ett populärt utflyktsmål är just toppen av Snæfellsjökull. När vulkanen en gång för länge sedan fick utbrott sprängdes toppen bort för att lämna en omfångsrik krater efter sig, en krater som numera är fylld av en glaciär som toppar berget och gör det 1 446 meter högt. Från bergets sydsida erbjuder arrangörer guidade turer till toppen. Är du sugen att sikta mot toppen själv kan du tyvärr stryka den planen; även för rutinerade och vältränade klättrare är det förbjudet att sikta mot Snæfellsjökulls topp utan guide.

På Snæfellsnes sydvästra spets, också inom nationalparkens gränser, hittar du en annan sevärdhet: Djúpalonssandur. Denna otämjda, svarta strand är sannerligen en särskild plats att ta en vandring på, där havet möter den svarta stranden och karaktäristiska stenformationer. Du kan hitta en som sägs föreställa en alvkyrka, en som liknar en trollkvinna och en stenbåge kallad Gatklettur.

Upplev Snæfellsnes du också

Nedan kan du titta närmare på och boka en utflykt för att uppleva Snæfellsnes. Vill du ta dig dit på egen hand kan du hyra bil i Reykjavík och köra de 20 milen.

<% totalFilter %> filter applicerade