västfjordarna, island

Västfjordarna

Ett besök vid världens ände

Om det är en känsla som karaktäriserar Västfjordarna, är det känslan av att ha kommit till världens ände. Längst uppe i nordvästra Island ligger denna halvö som är en av de glesast befolkade regionerna på Island. Det är också ytterst få av alla de turister som besöker Island som tar sig ända hit.

Gör du det, väntar en speciell upplevelse. Fjordlandskapet karaktäriseras bokstavligen av höga berg och djupa dalar. Regionen är överraskande grön och lummig, så fågel- och djurlivet är rikt. Ha kikaren i högsta hugg så kan du få syn på en fjällräv, eller – särskilt om du tar dig till halvöns sydkust – den utrotningshotade havsörnen. Det finns faktiskt ett särskilt centrum för Havsörnens bevarande som du kan besöka vid Gilsfjördur.

I Västfjordarna är det naturen som dominerar. De mänskliga avtrycken här är inte i form av asfalt och städer, utan lervägar och en och annan fiskeby som dväljs mellan de varma källorna och lodräta bergväggarna. En av de fiskebyar som står ut är Bíldudalur, inne i den storslagna Arnarfjorden. I tuff konkurrens om Islands vackrast belägna by i en fjord, kan Bíldudalur mycket väl ta priset.

Bildudalur ligger i den del av Västfjordarna som är särskilt avskild och verkligen ger den där världens ände-känslan, den sydvästra delen. Här breder mil av öde stränder ut sig och skiftar i vitt, svart, rött och rosa. Här finns också Västfjordarnas kanske mest omtalade plats, fågelklipporna vid Latrabjarg som är ett mecka för fågelskådare men något alldeles särskilt även för dig som inte är rutinerad fågelskådare.

Otillgängligheten är en stor del av charmen med Västfjordarna, men tänk också på att det tar lite längre tid att ta sig runt än kartan kan medge. Det är också viktigt att du planerar dina stopp för att tanka när du kör runt på Västfjordarna, för det kan vara ganska långt mellan chanserna.