Västmannaöarna, island

Västmannaöarna

 

Utforska öarna som vulkanerna skapat

Strax söder om den isländska sydkusten fångar 15 små silhuetter ögonen – det är Västmannaöarna, som föddes så sent som för 11 000 år sedan av utbrott från vulkaner under havsytan. En av dem är givetvis betydligt yngre än så, och vida känd för det: Surtsey, vulkanön som uppstod av ett sådant utbrott 1963.

Just Surtsey är endast tillgänglig för forskningsändamål, men Västmannaöarna i övrigt står redo att upptäckas. Den enda bebodda ön är Heimaey (Hemön) där den lilla byn med samma namn har en minst sagt dramatisk placering, omgiven av olycksbådande formationer av lavasten och de två vulkanerna Eldfell och koniskt formade Helgafell. Faktum är att ön drabbades av ett stort vulkanutbrott 1973 och stora delar av bebyggelsen begravdes då i lavan.

Utöver öarnas händelsefyllda historia är de mest kända för sitt minst sagt rika fågelliv. Eller vad sägs om att omkring 10 miljoner (!) lunnefåglar kommer hit för att häcka varje år? När det är häckningsäsong formligen täcks Västmannaöarnas branta klippor av fågelbon och spillning.

Andra höjdpunkter att ta del av på Västmannaöarna är en stor festival som hålls i augusti, och det högteknologiska vulkanmuseet. Vilken plats bättre att inhysa ett sådant museum på, än på öar vars mödrar är just vulkaner?

Besök Västmannaöarna du också

Att ta sig till Västmannaöarna är inte svårt. Med en hyrbil kan du köra ner till Landeyjahöfn på sydkusten, och ta en färja över till ön. Nedan kan du även hitta alternativet att boka en utflykt som låter dig besöka Västmannaöarna med flyg. Flygtiden från Reykjavík är behagliga 20 minuter.

<% totalFilter %> filter applicerade