Två personer utforska det isländska höglandet.
Bad i Sky Lagoon i solnedgången.
thingvellir, island
gullfoss, island
gejser, island
island, höglandet
höglandet, landmannalaugar, island
höglandet, landmannalaugar, hekla, island
blå lagunen, island
highlands, kerlingafjöll, island
akureyri, kyrka, island
bad, varm källa, jardabodin, myvatn, island
myvatn, island
husavik, island
dettifoss, island, vattenfall
vatnajökull, glaciär, island
jökulsarlon, island
landmannalaugar, island
landmannalaugar, varm källa, bad, sommar, höglandet, island
reykjavik, solnedgång, sommar, island

Isländska höglandet

7 Nätter fr. 20 750:-
4.9/5 | 14 Omdömen

Juni - September
7 Nätter
fr. 20 750:-

Jun - Jul   fr. 20 750:-

Aug - Sep fr. 22 250:-

Sök resa

Det karga Isländska höglandet brukar kallas för den sista vildmarken i Europa. Den här resan tar dig längs de urgamla lederna över höglandet, över Kjölur och in till Landmannalaugar, vägar som sällan körs av andra. Du upplever platser som ligger långt avsides, omgivet av den variationsrika och magnifika naturen. Själva färden är en utmaning och upplevelse i sig när du korsar glaciärbäckar utan broar. Mer information om resan hittar du längre ner på sidan.


Avgångar 2024: 25 juni - 27 augusti; dagligen. 

Direktflyg från Stockholm, Köpenhamn, Oslo eller Helsingfors. Kontakta oss för att boka anslutning från övriga orter.


Total körsträcka: 1950 km (50-400 km/dag).

Resans höjdpunkter:

Besök i Myvatn
Glaciärlagunen Jökulsarlon
Bad i Sky Lagoon

Ingår och tillval

I paketet ingår:

Flyg t/r till Island inkl. skatter och bagage.
Boende 7 nätter inkl. frukost.
4-hjulsdriven hyrbil 7 dygn inkl. fria mil och självriskreducering (CDW).
Utförlig PDF med tips på sevärdheter runt hela Island.
Servicenummer på Island, dygnet runt (24/7).
Personlig rådgivning från vår personal i Sverige.
Reseskydd via den statliga resegarantin.

Tillval:

Boende - Välj mellan rum med delad duch/wc, och hotellrum med privat duch/wc.
Hyrbil - Paketet baseras på Suzuki Grand Vitara 4WD. Möjlighet att välja andra biltyper.
Inträde till den Blå Lagunen och Sky Lagoon.
Avbeställningsskydd vid sjukdom, 595 sek p.p.

Betalas på plats:

Bensin/diesel. Priset är ungefär samma som i Sverige.

Om våra priser:

Våra priser visar ett pris per person baserat på del i dubbelrum. I våra paket använder vi alltid de lägsta tillgängliga priserna för flyg, boende och hyrbil. Då priserna varierar med platstillgång så kan det vara förmånligt att jämföra olika datum.

DELA DITT ÄVENTYR MED OSS!

Dela med dig av dina upplevelser av din resa till Island med oss!
@vulkantravelgroup | #vulkantravelgroup

 

Beskrivning

Dag
Dag 1

Ankomst till Island – Sky Lagoon – Reykjavík

Sky Lagoon i solnegången.

Välkommen till Island. När ni landar på Keflaviks flygplats hämtar ni ut er hyrbil. En perfekt start på er Islandsresa är att direkt från flygplatsen åka till Sky Lagoon, som är ett av de senaste tillskotten bland geotermiska bad- och spaanläggningar på Island. 

Här kan ni uppleva isländsk badkultur i en vacker miljö. Den mest iögonfallande delen är den 75 meter långa infinitypoolen som ser ut att smälta samman med Atlanten. Det varma vattnet i Sky Lagoon värms upp naturligt av geotermisk energi och erbjuder en avslappnande och föryngrande upplevelse. Ta god tid på er att njuta av 7-stegsritualen för maximalt välbefinnande: bad i geotermiskt vatten, dopp i kallt vatten, ånga, bastu, och peeling.

Besöket tar vanligtvis 1,5 till 3 timmar, men ni kan stanna upp till 5 timmar. Kom ihåg att ta med badkläder och badskor samt att duscha utan tvål före badet. Barn under 12 år är inte tillåtna att besöka Sky Lagoon. Entré ingår inte i paketet, men kan enkelt läggas till vid bokning.

Efter det välgörande badet kör ni sedan vidare till Reykjavik för er första övernattning. Spendera resten av dagen och kvällen till att utforska Reykjavik på egen hand. Strosa runt i den charmig stadskärna och besök några av de många mysiga caféerna, butikerna och museerna.

Dag
Dag 2

Reykjavík - Borgarfjördur – Thingvellir – Laugarvatn

thingvellir, island

Ni börjar er resa genom att köra längs väg 1 till Borgarnes och den nyligen öppnade Settlement Center museum som är värt ett besök. Härifrån fortsätter ni till Islands största varmkälla Deildartunguhver och byn Reykholt där den mäktige skalden Snorre Sturlasson levde och dräptes under 1200-talet. I Borgarfjördur-området kan ni besöka naturfenomenet Hraunfossar, en av västra Islands största sevärdheter. Där väller klart källvatten ut från ett lavafält och strömmar ner i älven Hvítá. Ett stenkast uppströms hittar ni vattenfallet Barnafoss, ”barnens vattenfall”, som enligt legenden fick sitt namn sedan två barn drunknat i dess vattenmassor.

Ni åker vidare genom ett unikt, kargt landskap, längs två glaciärer mot nationalpakren Thingvellir och forna tingsplatsen Thingvellir, där vi rekommenderar en promenad nedför kontinentalklyftan Almannagjá, ”Tingsmännens ravin”. Fortsätt till Laugarvatn där ni övernattar.

Dag
Dag 3

Laugarvatn - Geysir/Gullfoss – Kjölur – Skagafjörður – Akureyri

akureyri, kyrka, island

Ni startar dagen med ett besök till det världsberömda geotermiska området Geysir där Strokkur, den mest aktiva av gejsrarna, har regelbundna utbrott var femte minut. Alldeles i närheten av Geysirområdet hittar ni det majestätiska Gullfoss, det “gyllene” vattenfallet. Ni fortsätter längs höglandsrutten Kjölur som ligger mellan två av Islands största glaciärer, Langjökull och Hofsjökull. Förr var denna led en viktig länk mellan norra och södra landsänden, men med tiden har området blivit allt kargare. Idag är Kjölur ett öppet ökenlandskap som i fjärran avgränsas av berg och glaciärer.

Halvvägs över höglandet kommer ni till jordvärmeområdet Hveravellir, en oas i ödemarken. Stanna till för en promenad runt de varma källorna och ett skönt bad i det naturligt tempererade vattnet för att sedan fortsätta norrut. På väg från Skagafjördur-området mot tätorten Varmahlíd kan ni besöka muséet Glaumbær, som är en av få bevarade traditionella isländska torvgårdar. Följ väg 1 tills ni kommer fram till Akureyri där ni övernattar i området.

Dag
Dag 4

Akureyri – Mývatn/Husavík

myvatn, island

Från Akureyri passerar ni vattenfallet Godafoss på väg till sjön Mývatn. Mývatn är en oerhörd spännande region och stanna gärna en extra timma för att hinna med att se allt. Här finns fantastiska vulkaniska formationer, geotermisk aktivitet och ett rikt fågelliv. Börja med att utforska de vulkanliknande kratrarna vid Skútustadir och gå sedan genom en labyrint av märkliga lavaformationer vid Dimmuborgir.

Gör ett besök till Námaskard, där het vattenånga pyser ut genom sprickor i marken. Gå sedan vidare till Kraflaområdet, se kratern Viti och promenera till vulkanområdet Leirhnjúkur som hade en serie av utbrott mellan 1975-1984. Avsluta dagen med att åka till Mývatn och upplev naturbaden som påminner om den Blå Lagunen. Nattens inkvartering blir i området Mývatn/Húsavík.

Dag
Dag 5

Mývatn - Tjörnes – Dettifoss – Östkusten

husavik, island

Börja dagen med att köra till den charmiga fiskebyn Húsavik! Fiskebyn har blivit Islands centrala plats för valskådning och här finns det möjlighet att följa med på en spännande valskådningstur. Fortsätt sedan längs Tjörnes långa kustlinje till Ásbyrgi, en hästskoformad klyfta som enligt sägnen är ett hovtryck från Sleipner, Odens åttafotade häst.

Kör söderut tills ni når basaltformationerna vid Hljóðaklettar. Basalt är en magmatisk bergart av vulkaniskt ursprung och utgör 70 % av jordens yta. Fortsätt färden till Islands mest kraftfulla vattenfall Dettifoss, med ett imponerande fall på 44 meter. Efter denna storslagna syn fortsätter ni österut över månlandskap till ni når Islands vackra östra kust. Ni kan välja att åka genom tunneln till Fáskrúdsfjordur, eller ta den äldre vägen längs kusten för att njuta av det vackra landskapet. Övernattning i området kring Östfjordarna.

Dag
Dag 6

Höfn - Skaftafell - Kirkjubæjarklaustur

vatnajökull, glaciär, island

Ni fortsätter längs kusten och passerar små fiskesamhällen som Djúpivogur. Kustlandskapet skiftar ansikte och övergår till branta bergssidor och avgrundsdjupa fjordar, där raukliknande formationer avtecknar sig som statyer mot himlen. För att komma till Egilsstadir väljer ni antingen "fjordrundan " där ni passerar ett antal fiskebyar eller huvudvägen över högfjällspasset Breiddalsheidi. Ni åker genom tunneln i Almannaskarð och anländer till Höfn som ligger intill glaciären Vatnajökull, Europas största glaciär med Islands högsta bergstopp Hvannadalshnúkur (2119 meter över havet). Här möter ni också underskön natur med frodig växtlighet, sotsvarta jökeltungor sida vid sida med glaciären.

Vid Vatnajökulls fot finns glaciärlagunen Jökulsárlón. Här flyter isberg som lossat från glaciären omkring och hela vyn är sagolik. I glaciärtungorna träder den tusenåriga ismassan fram i sin rena, klarblå färg. Från lagunen rinner en cirka en km lång flod ut i Atlanten. Vi rekommenderar även att ni gör ett besök till Skaftafell nationalpark, en oas omgiven av glaciärer och svarta sandstränder innan ni fortsätter till byn Kirkjubæjarklaustur där ni övernattar i området.

Dag
Dag 7

Kirkjubæjarklaustur - Landmannalaugar - Reykjavik

landmannalaugar, varm källa, bad, island, sommar, höglandet

Denna dag bär det av till Landmannalaugar, som ofta kallas höglandets pärla. Precis innan ni når Landmannalaugar, måste ni korsa en flod utan bro. Upptäck sedan det hisnande landskapet med lavafält och färgstarka berg.

Ta ett varmande bad i en het källa eller utforska Landmannalaugar genom vandring (se information för vandringar i området vid Landmannalaugars fjällstugor). Ni åker sedan mot Kirkjubæjarklaustur, genom lavafältet Eldhraun som bildades 1783-84 vid ett av världens största vulkanutbrott under historisk tid. På vägen stöter ni på den gigantiska vulkansprickan Eldgjá. Där kan ni promenera till vattenfallet Ófærufoss, vilket tar ca 1,5 timmar.  Fortsätt vidare till Reykjavik där ni övernattar.

Dag
Dag 8

Hemresa

reykjavik, solnedgång, sommar, island

Hemresa antingen tidigt på morgonen eller på eftermiddagen. Ni kör från Reykjavík till Keflavík 
(cirka 45 min.) och lämnar bilen på Keflavík flygplats i samband med er hemresa.

Hyrbilar

HL
Antal dörrar
Personer
Väskor
Växellåda
Suzuki Grand Vitara 4WD
Suzuki Grand Vitara 4WD
Höglandet: Ja
5 Dörrar
5 Personer
3 Väskor
Manuell Växellåda
Toyota Land Cruiser GX 4WD
Toyota Land Cruiser GX 4WD
Höglandet: Ja
5 Dörrar
5 Personer
5 Väskor
Automat Växellåda
Land Rover 4WD
Land Rover 4WD
Höglandet: Ja
5 Dörrar
7 Personer
Väskor
Manuell Växellåda

Boendestandard

Det finns två typer av boenden som du kan välja mellan för den här resan. Om du bokar två rum eller fler behöver de vara av samma typ. 

Rum med delad dusch/wc

Without

Väljer du det här alternativet bor ni på gästhem, bondgårdar och på enklare hotell. Alla boenden serverar frukost. Gästhemmen har normalt ett gemensamt allrum och ofta även en liten restaurang och bar. Hotellen har ofta egna restauranger där du kan äta á la carte. De flesta boenden har gratis wifi.

    

Rum med privat dusch/wc

With

Väljer du det här alternativet bor ni på 3-stjärniga hotell eller bättre gästhem. Alla boenden serverar frukost och många har en egen restaurang, ibland även en bar. På hotellen kan du vanligtvis äta á la carte. De flesta boendena har gratis wifi. 

Rummen har privat wc och dusch eller badkar. Sängarna är bäddade och rummen möblerade med stolar, bord, garderob, telefon, radio och tv. 

Omdöme av resan

får, island
Bilresan gav oss möjlighet att komma upp på det isländska höglandet, vilket var målet. I övrigt goda förslag om resvägar, kanske ibland väl långa etapper för att man skall hinna se föreslagna sevärdheter - men man har ju frihet att prioritera bland förslagen och justera resans upplägg. Man måste hinna njuta av landet! Allt kring hyrbilen fungerade utmärkt.
BK

Vi hjälper dig med din resa