Dettifoss

Dettifoss och Jökulsargljufur

Vandra längs dalgången som glaciärfloden karvat ut

Jökulsárgljúfur betyder bokstavligen talat “glaciärflodskanjon” och det är ingen liten kanjon som denna glaciärflod karvat ut i det isländska landskapet, i Vatnajökulls nationalpark på nordöstra Island. Kanjonen mäter i snitt 500 meter i bredd och 100 meter på djupet. Själva floden Jökulsá á Fjöllum är islands näst längsta flod och rinner från glaciären Vatnajökull 25 km till Nordatlanten som den möter vid Öxarfjördur.

Längs dessa 20 mil finns såklart många vackra punkter, men två står ut lite extra. Den hästskoformade, lummiga klyftan Asbyrgi är den huvudsakliga norra accesspunkten till Jökulsárgljúfur och hyser också det officiella besökscentret. Härifrån går, under perioden mitten av juni till mitten av augusti, dagliga guidade turer i det närliggande området.

Den andra punkten längs Jökulsárgljúfur som är ett måste är vattenfallet Dettifoss, som du hittar i den södra änden av kanjonen. Dettifoss är 44 meter högt och klyver landskapet med en imponerande kraft. Till Dettifoss och Asbyrgi går bussturer under sommarperioden så att ta sig hit är inga problem.

Vill du utforska lite mer av nationalparken omkring Jökulsárgljúfur på egen hand rekommenderar vi en vandring längs hela kanjonen, som tar ungefär två dagar. Vandringslederna här är imponerande och längs vägen kommer du att hitta mäktiga grottor och andra speciella formationer.

Besök Jökulsárgljúfur och Dettifoss du med

Nedan kan du titta närmare på och boka någon av våra handplockade paket som tar dig förbi området.