Landmannalaugar

Landmannalaugar nationalpark

Heta bad och flerfärgade berg i Europas största vildmark

Inlandsis och vulkanutbrott för tusentals år sedan har samarbetat för att forma området Landmannalaugar, som numera är en nationalpark och en riktig naturpärla på det isländska höglandet. Detta anses vara Europas största vildmark. För dig som vill utforska Islands inre delar är oasen Landmannalaugar ett måste!

Bland många attribut är de mångfärgade bergen som tycks skifta i färg med dagsljuset de kanske mest häpnadsväckande. Topparna är formade av ryolit, en mineralfylld typ av lava som kallnat ovanligt sakta, vilket är anledningen till de ovanliga färgerna.

Du har gott om tid att ta in de färgrika topparnas skönhet när du badar i någon av områdets många varma källor. Vid sidan om Grimsvötn-kitteln i Vatnajökull är Landmannalaugar det område på Island som är tätast på varma källor, så här får alla plats. Faktum är att floden som rinner i området värms upp av alla källor vilket leder till en mix i perfekt badtemperatur.

Du väljer själv hur djupt du vill gå när du utforskar Landmannalaugar. Från besökscentret är det bara några hundra meter till bra badställen, så du kan hålla dig bara i närheten. Flera dagsvandringar utgår härifrån om du vill se lite mer; köp en karta med alla leder vid besökscentret. En perfekt dagsutflykt är att göra den natursköna vandringen till Ljótipollur, vilket betyder ungefär “ful pöl”. Vi skulle vilja ersätta “ful” med “unik”. Denna lilla sjö utgörs av klarblått vatten i en krater som skiftar i rosa-lila. Denna intensiva, till synes onaturlig färg kommer av att området är rikt på järnmalm.

Är du och ditt sällskap redo för en längre vandring startar här den berömda Laugavegurinn-vandringen, som går söderut ända till Thorsmörk.

Besök Landmannalaugar du också

Nedan kan du titta närmare på och boka en paketresa som låter dig uppleva Landmannalaugar. Vill du ta dig dit på egen hand när du besöker Island? Tänk på att här talar vi om de högre, inre delarna av Island. Området är känsligt för väder och säsong och under vinterhalvåret är Landmannalaugar ogästvänligt, minst sagt.