Myvatn

Myvatn

 

Få en utomjordisk upplevelse vid Mývatn

Många som besöker Island vittnar om att det stundtals känns lite som att vara på en annan planet. Kanske är Mývatn den plats som allra starkast transporterar dig från vårt jordklot till någon sorts fantasivärld. Denna sjö är ett sorts centrum för märkliga naturfenomen. Landsbygd möter puttrande gyttjepölar, märkliga lavaformationer, ångande fumaroler och vulkankratrar.

Det är värt att djupdyka lite i Mývatns historia för att förstå hur detta säregna landskap uppkom just vid denna sjö. Sjön är placerad mitt ovanför den mittatlantiska ryggen, den undervattensbergskedja som markerar var de eurasiska och nord-amerikanska kontinentalplattorna skiljs åt. Detta är orsaken till att området är så aktivt. För 10 000 år sedan var hela området täckt av is, men den isen sprängdes bort av vulkanutbrott som också formade de speciella platå-toppade bergen söder om där Mývatn i dag ligger.

En senare tid av vulkanisk aktivitet för omkring 4 000 år sedan skapade den vulkan som i dag kallas Ketildyngja ungefär 25 kilometer söder om Mývatn. Lava från det utbrottet rann nordväst och formade så småningom en damm av lava och därmed formen för det som i dag är Mývatn.

För att besöka området är staden Reykjahlid vid sjöns norra del den naturliga utgångspunkten. Har du inte egen bil finns här ett brett utbud av turer att åka med, men kom ihåg att Mývatn är populärt, är du här under högsäsongen rekommenderar vi att du bokar i god tid innan du ska hit. Högsäsong är dock inte ett måste för Mývatn; sjöns spektakulära natur är njutningsbar året runt.

Upplev Mývatn du också

Nedan kan du titta närmare på och boka någon av våra handplockade paketresor som tar dig förbi Mývatn. Om du själv vill besöka området är staden Reykjahlid vid sjöns norra del den naturliga utgångspunkten.