svartifoss, island

Skaftafells nationalpark

 

Böljande högland och svarta öknar, redo att utforskas

Vid kanten av Vatnajökull, Europas största glaciär, ligger Skaftafells nationalpark. Dessa höjder är täckta av skog och myrmark, ständigt övervakade av enorma Vatnajökull som skickar ut flera glaciärtungor ner för branterna.

Nationalparken är perfekt för vandringar, inte minst dagsturer. Är du här under högsäsong, ungefär från mitten av juni till mitten av augusti, finns chansen att haka på en guidad tur där en kunnig guide visar er runt och berättar om områdets historia. Vill du ta dig längre in i vildmarken är området också ypperligt för övernattningsturer. Fina kartor finns att köpa på plats i besökscentret så att du känner dig trygg med navigationen. Personalen på plats har också mycket god kännedom om nationalparkens olika vrår och nycker, så hör dig för med dem om till exempel vilka floder som är möjliga att korsa och var, den tid på året du är där.

Oavsett hur mycket du vill vandra i parken får du inte missa den korta vandringen på 1,8 kilometer till Svartifoss (Svarta fallen). Detta är ett av Islands mest stämningsfulla och ikoniska vattenfall då det omges av svarta kolumner av basalt som hänger ner från bergssidan. Tankarna går till någon sorts uråldrig orgel av sten. På vägen tillbaka från Svartifoss kan du ta en alternativ väg upp till Sjonarsker, en utkikspunkt där du för en fin blick över regionen inkluderande en vykortsvacker utsikt över Skeidarásandur – en mäktig slätt av svart sand.

Besök Skaftafells nationalpark du också

Nedan kan du titta närmare på ett antal rundresor som tar dig förbi området runt Skaftafells nationalpark. Vill du hyra en bil i Reykjavík och ta dig dit själv rekommenderar vi att göra det till en tur på minst 2 dagar eftersom nationalparken ligger knappt 33 mil från Reykjavík.