Ingjaldshol kyrka i Vík, södra Island.
Västmannaöarna Island.
Valskådning på Island.
Forsränning på Island.

Våren på Island

Att åka till Island på våren är idealiskt för då kan du upptäcka allt som Island har att erbjuda, men med färre besökare och till bättre priser. Våren på Island börjar i mars då den slumrande naturen och de vilda djuren sakta vaknar till liv efter vintern. Det är även då valskådningssäsongen börjar. Dagarna blir längre och temperaturen stiger. 

I april börjar snön smälta bort och ge plats för grönska medan tusentals fåglar återvänder från en vinter på varmare breddgrader. Våren är mellansäsong med lägre priser och färre besökare jämfört med högsäsongen på sommaren. Vädret är varierande, vilket innebär att du kan förvänta dig både regniga, blåsiga och soliga dagar med måttliga temperaturer. Restauranger och kaféer börjar öppna sina uteserveringar och många aktiviteter och utflykter startar igen efter vinteruppehållet.

Saker att se och göra på våren på Island
Du har verkligen tur om du kan åka till Island på våren eftersom det finns så många saker att se och göra under denna säsong. Forsränningen är som bäst på våren då snön från glaciärerna smälter och forsarna är som livligast. Upplev kraften i Islands floder och se Islands underverk från ett annat perspektiv! För de naturintresserade är våren en fantastisk tid eftersom det är då valskådningssäsongen börjar och de söta lunnefåglarna återvänder till kusten.

Även om dagarna blir längre och soligare kan du fortfarande se snötäckta berg på våren. Du har också chans att se norrsken om du åker innan mitten av april. Har du alltid drömt om att utforska en av de blå-gröna isgrottorna på Island? Åker du i mars hinner du med en tur in i någon av landets magiska isgrottor. Isgrottorna på Island är vanligtvis tillgängliga mellan mitten av oktober och hela mars.

I maj kan du utforska nästan hela Island strax innan turistsäsongen börjar. Varför inte resa norrut till Husavik och åka på en valsafari eller prova lyckan med havsfiske? Våren är förstås också en härlig årstid att uppleva Island på ryggen av en islandshäst. Den spektakulära utsikten över berg, vattenfall, mosstäckta lavafält och floder blir så mycket bättre när man rider. Upplev intensiva känslor och koppla av mitt i naturen!

Om du planerar att åka till Island på våren, packa för både vinter- och våraktiviteter och glöm inte solglasögonen eller kameran!

Att göra och se på våren på Island

BO PÅ EN FÅRGÅRD PÅ LANDSBYGDEN

Lamningen är igång och du kan se de bedårande små lammen på landsbygden.

Lammsäsong på Island.

FORSRÄNN NEDFÖR EN GLACIÄRFLOD I MAJ

Detta är det perfekta sättet att njuta av Islands extraordinära natur från ett annat perspektiv.

Upptäck nu
Forsränning på Island.

GE DIG UT PÅ BIL- OCH VANDRINGSTUR I SÖDRA ISLAND

Dra nytta av de långa dagarna på våren och utforska sydkusten med bil och till fots innan högsäsongen börjar.

Upptäck nu
Vatnajökull national park, södra Iceland.

BEUNDRA DE CHARMIGA LUNNEFÅGLARNA PÅ VÄSTMANNAÖARNA

Västmannaöarna är hem till världens största lunnefågel koloni. Lunnefåglarna anländer till Island i april för att bosätta sig vid kusten och för att bygga sina bon på klipporna.

Puffin fågel, Island.

ÅK PÅ ETT GLACIÄR ÄVENTYR

Snöskoterturer och glaciär vandringar är fortfarande i full gång under våren, med fler solljus timmar än under vintern. Utsikten är mer fantastisk än någonsin

Upptäck nu
Snöskoter på glaciär på Island.

Är våren den bästa tiden för DIG att åka till Island? 

Med vår infografik får du en översikt över varje vårmånad, de högsta och lägsta temperaturerna, antal soltimmar, de mest populära aktiviteterna, sevärdheterna och platserna att besöka.

6 ANLEDNINGAR TILL ATT BESÖKA ISLAND PÅ VÅREN

Lake Tjörnin in Reykjavik, Iceland.

 

ikon sun

Fler solljustimmar
I mars är det ljust cirka 10 timmar per dag och cirka 20 timmar i slutet av maj.

Ikon pig

Våren är mellansäsong
Boka boende och bilar till lägre priser, förutom under påsken.

Ikon car

Bra körförhållanden på senvåren
Senvåren är en idealisk tid för en bilrundresa. Fler vägar är tillgängliga och färre besökare vid sevärdheterna.

Ikon egg

Påsken
Trots prisökning under påsken är Island ett utmärkt ställe att tillbringa påsken med familj och vänner.

Ikon northern lights

Norrsken
Fram till mitten av april har du fortfarande chans att se norrskenet på Island. Efter mitten av april är det för ljust på natten.

Ikon northern lights

Dundrande vattenfall
Om du vill se vattenfallen på Island i all sin prakt, besök Island på våren då smältvattnet ger dem extra liv.

Upplev våren på Island med oss

VÄDRET PÅ ISLAND PÅ VÅREN
 

Jökulsárlón, Iceland.

Våren på Island är den tid då snön börjar smälta bort och naturen kommer till liv efter en lång mörk vinter. Dagarna blir lite varmare och ljusare för varje dag. Men eftersom detta är Island är det fortfarande ganska kallt på våren. Du kommer förmodligen uppleva alla typer av väder på Island: allt från kalla, snöiga, regniga och blåsiga dagar till soliga och varma dagar, beroende på vilken vårmånad du reser i och till vilken del av Island du besöker.

Medeltemperatur hög/låg (Reykjavik)
mars: 4/-2 ºC
april: 6/1ºC
may: 10/4 ºC
 
Dagslängd (Reykjavik)
mars: 12 timmar
april: 15 timmar
maj: 18.5 timmar

LÄR KÄNNA VARJE ÅRSTID PÅ ISLAND

Här nedan kan du utforska årstiderna närmare och avgöra när en resa till Island passar bäst för dig.