Gullfoss

Vintern på Island

Ett upplyst mörker

December är Islands mörkaste månad, men islänningarna svarar med en festlig atmosfär, julmarknader, konserter och nyårsfirande. I januari och februari är landet mörkt, kallt och slående vackert under sitt snötäcke. Tack vare golfströmmen är vintern på Island ändå mild jämfört i stora delar av Sverige och på grund av Islands dragningskraft har allt fler valt att besöka landet under de här månaderna. Det gör att fler och fler aktiviteter äger rum även under vintern, trots att turistströmmarna och priserna är långt lägre än under sommaren.

Du som åker till Island på vintern får se isfält så långt ögat kan nå, glaciärer som ser djupt blå ut under nysnön, delvis frusna vattenfall, isgrottor och isberg. Givetvis är det under vintern som norrskenet lyser som starkast på den isländska himlen, något som de flesta resenärer drömmer om att få uppleva. Och om du inte gillar vädret kommer den inbitne islänningen be dig vänta fem minuter – för så snabbt slår det om på den här ön.

Visst, det kan vara svårt att köra bil ibland under vintern, och fjällvägarna är stängda. Men tack vare den asfalterade och väl underhållna Ringvägen kan du ändå ta dig till långt fler sevärdheter och aktiviteter än du hinner med. Dessutom handlar vintern om mer än bara is och snö. Vintern är en till exempel en ypperlig årstid för att bada i heta källor och känna kontrasten till det frusna landskapet runtomkring. Den mest kända heta källan hittar du förstås i Blå lagunen, men det finns långt fler möjligheter än så. I Mývatn hittar du norra Islands motsvarighet till Blå lagunen. Här är det mindre människor än i Blå lagunen och naturen runtomkring tillhör landets vackraste.

Några andra sevärdheter som är lättillgängliga på vintern är Gyllene cirkeln, Reykjanes-halvön, Snæfellsnes-halvön och Akureyri. Du kommer åt samtliga med en dagstur från Reykjavík.

Upplev vintern på Island

Här nedan har vi samlat några av de paketresor som du kan boka med oss om du vill uppleva Island på vintern. Om du vill åka runt jul och nyår är Reykjavík stämningsfullt utsmyckat. Här kan du äta, dricka och njuta samtidigt som du tar del av en rad kulturella aktiviteter.