Sommer på Island.
Landmannalaugar, isländska höglandet, Island.
Geysir på Island.
Quads äventyr på Island.
Kolugljufur canyon, Island.

Sommaren på Island

Se och gör mer på Island på sommaren under den magiska midnattssolen! I juni, juli och augusti är det äntligen sommar på Island, vilket betyder midnattssol, milt väder och långa dagar: perfekta förhållanden för att utforska detta land av eld och is.

Sommaren är den perfekta säsongen för dig som vill vandra, campa, njuta av utomhusaktiviteter och utforska platser bortom turiststråken som är otillgängliga under andra säsonger: Askja-krater, Kolugljúfur-kanjonen, Brúarfoss vattenfall, Landmannalaguar och Hornstrandir naturreservat, bara för att nämna några. Att besöka Island på sommaren har många fördelar. Det är dock viktigt att veta att priserna på flyg och boende är högre och att det finns fler besökare än under andra säsonger.

Upplevelser under midnattssolen
Med så många soltimmar kan du verkligen få ut det mesta av din semester på Island. Prova din egen upplevelse under midnattssolen! Ta ett nattbad i en varm källa, besök Seljalandsfoss vattenfall eller Jökulsarlon sent på kvällen - alla oförglömliga upplevelser året runt, men kanske än mer magiska under midnattssolen. En vandring till Islands näst högsta vattenfall, Glymur är ett annat fantastiskt äventyr under midnattssolen att uppleva under ditt besök på Island.

Sommaren är också den enda säsong som du kan ge dig ut till de isländska högländerna när bergsvägarna är öppna. Den mer äventyrlige resenären kommer definitivt att njuta av en 4x4-självkörning tur till detta avlägsna och stora område. Islands högland kommer fascinera dig!

Under sommarmånaderna återvänder flyttfåglar och marina djur till Islands stränder och klippor för att dra nytta av de långa dagarna. Om du vill se en lunnefågel är vår och sommar de bästa säsongerna. Lunnefåglarna kommer till Island i april och flyttar i augusti och kan ses runt kusten under denna period. Några av de bästa platserna för fågelskådning är Dyrhólaey i söder, Västmannaöarna och Látrabjarg-klippan på västfjordarna.

Sommaren är festivalernas tid på Island 
Islänningarna lever långa perioder i mörker och firar därför ljuset i form av många festivaler, utställningar och evenemang över hela landet. En av de mest kända är Reykjavik´s Secret Solstice festival - Midnight Sun Music Festival - den 21 juni varje år för att fira sommarsolståndet. Gay Pride och Culture Night lockar också många besökare.

Glaciäräventyr fortfarande möjliga på sommaren
Snön försvinner inte helt under sommaren, så du kan fortfarande njuta av en glaciärvandring, isklättring eller snöskotertur på en glaciär. Men du kan inte att besöka en isgrotta på sommaren, eftersom det kan vara farligt då temperaturen ligger över fryspunkten. Om detta är en aktivitet som finns på din önskelista bör du vänta till efter november.

Kan jag se norrsken på sommaren?
Nej, det kan du inte. Den bästa tiden att se norrsken på Island är den säsong med högst antal mörka timmar, från oktober till mars. Om du besöker Island i slutet av augusti, kolla Aurora-prognosen på Island, du kan ha tur. 

ATT GÖRA OCH SE PÅ SOMMAREN PÅ ISLAND

UPPTÄCK HÖGLÄNDERNA PÅ ISLAND

Vill du uppleva ett äkta äventyr och den vildaste naturen på Island? Skönhet, råa och dramatiska landskap garanteras.

Upptäck mer
Isländska höglandet.

UPPLEV DEN ARKTISKA KUSTEN I NORR

Bege dig bortom turiststråken och upptäck magiska platser i norr under en 900 km lång kuststräcka nära polcirkeln. Njut av dramatiskt landskap och orörd natur.

Arctic Henge, Island.

PADDLA KAJAK I HEINABERGSLÓN GLACIÄRLAGUN

Kom nära isbergen i denna sötvattenslagun med en flod som rinner in i den. Förhållandena där är utmärkta och säkra för kajakpaddling.

Kayaking i Heinabergslón glacier lagoon, Island.

UTFORSKA EN VULKAN FRÅN INSIDAN

Du kommer inte hitta någon annan guidad nedstigning till en vulkan någon annanstans på planeten.

Upptäck mer
Thrihnukagigur volcano, Iceland.

GÖR EN BILRUNDRESA TILL VÄSTFJORDARNA

Vill du besöka Islands sanna och imponerande natur? Västfjordarna är ett måste för alla naturentusiaster.

Väsfjordarna, Island.

UPPTÄCK VALARNA I HUSAVIK, NORDISLAND

Det bästa stället på Island att se valar och delfiner är i Husavik, eftersom det är platsen med högsta sannolikhet för observationer av valar.

Valskådning i norra Island.

ÄR SOMMAREN DEN BÄSTA TIDEN FÖR DIG ATT ÅKA TILL ISLAND? 

Med vår infografik får du en översikt över varje vårmånad, de högsta och lägsta temperaturerna, antal soltimmar, de mest populära aktiviteterna, sevärdheterna och platserna att besöka.

6 ANLEDNINGAR TILL ATT BESÖKA ISLAND PÅ SOMMAREN

Summer sunset romance in Iceland.

 

Icon summer

Varmare dagar
Även om det sällan blir varmare än 20°C på sommaren, är vädret måttligt milt och relativt torrt.

Ikon 24/7

Längre dagar
Dagarna är långa (+21 timmar), och du kan göra mycket mer sightseeing, fler aktiviteter och utforska mer än vid andra tider på året.

Ikon sun

Midnattssolen
Detta unika naturfenomen gör sommaren på Island påfallande vackert eftersom det gyllene ljuset tillför en extra dimension till landskapet och naturen runt dig.

Ikone F roads

Fjällvägarna är öppna
Alla vägar är öppna, och du kan utforska hela Island, även höglandet.

Ikon road signs

Lättare att ta sig till platser “off the beaten path”
Under sommarmånaderna kan du lättare komma till de isländska underverk som ligger “off the beaten path”.
 

Ikon shoes

Otaliga vandringsleder
Välj bland många fler vandringsleder än under andra årstider. Som en bonus kan du också vandra på natten!

UPPLEV SOMMAREN PÅ ISLAND MED OSS

VÄDRET PÅ ISLAND PÅ SOMMAREN

Glacier walk in Iceland summer.

Sommarklimatet är behagligt och milt på Island. Det blir dock aldrig riktigt varmt, inte ens på sommaren. Medeltemperaturen är runt 7-14° C, men vissa dagar kan vara ganska soliga med temperaturer runt 20°C. Det mest anmärkningsvärda med sommarvädret på Island är den magiska midnattssolen, som syns från slutet av maj och hela juli. Det betyder att det aldrig blir helt mörkt på natten. I norra Island är dagarna ännu längre. Det kan vara svårt att sova, så packa en sovmask. Även om vädret på sommaren i allmänhet är milt är det väldigt varierande och oförutsägbart. 

Medeltemperatur hög/låg (Reykjavik)
jun: 13/7 ºC
jul: 14/9 ºC
ago: 4/9 ºC
 
Dagslängd (Reykjavik)
jun: 21 timmar
jul: 20 timmar
ago: 16.5 timmar