corona island

Aktuell information om Coronaviruset

Uppdaterad 2020-05-20

Island öppnar upp för turism från den 15 Juni 2020

Det kan nu anses som i stort sett riskfritt att besöka Island då antalet smittade nästan är nere på 0 (för närvarande 3 smittade som hålls isolerade). Det finns heller inga nya smittade de 6 senaste dagarna, trots omfattande testning. Island har nu bestämt att man öppnar upp sina gränser från och med 15 juni. Personer som reser till Island behöver inte längre genomgå karantän. Men för att få fortsätta in i landet kommer alla att behöva visa upp intyg på att de inte bär på Covid-19, eller så kommer man att genomgå ett test på flygplatsen. Den som inte är smittad får komma in i landet, och den som bär på viruset måste genomgå två veckors karantän. Så det innebär i praktiken att vi rekommenderar att man tar med sig ett intyg hemifrån. Vi kommer självklart att återkomma närmare med uppgifter vad som krävs för ett sådant intyg.

 

Nu endast 3 smittade på Island - Är Island Europas säkraste resmål?

Inga nya smittade de 6 senaste dagarna, trots omfattande testning. Det är nu endast 3 personer som hålls i isolering sedan de testat positivt för covid-19, och den sista patienten som vårdats för covid-19 skrevs igår ut från Landspítali i Reykjavík. 

Isländska myndigheter var snabba med förebyggande åtgärder för att minska spridningen av viruset i landet. Island är också ett land som har god beredskap för att hantera kriser, och nämns nu som ett föredöme i internationell press för sin hantering med att minska spridningen av coronaviruset. 

De första restriktionerna avvecklades den 4 maj. Nu får för- och grundskolor börja ta emot barn som vanligt och gränsen för tillåtna sammankomster höjdes till 50 personer. Planen är att stegvis fortsätta avvecklingen. Nu har provtagningen för antikroppar mot coronaviruset börjat. Det är personer som ändå lämnar blodprov eller som tror sig ha smittats av covid-19 som testas i det första skedet.

Mer information (engelska):

Vad gäller för resor till Island 14 mars - 15 juli 2020?

På grund av det rådande läget med coronaviruset, avråder UD från icke nödvändiga resor till alla länder. Initialt gällde avrådan avresor 14 mars t.o.m. 14 april. Den 3 april kl. 16:07 förlängde UD sin avrådan för icke nödvändiga resor med avresa fram till 15 juni. Den 14 maj förlängde UD sin avrådan för alla icke nödvändiga resor utanför Sverige med avresa fram till 15 juli.  

Med anledning av situationen med det nya Coronaviruset så har vi idag längre svarstider på telefon och mail än normalt. Om din resa påverkas av inställda resor eller flyg så kommer vi att kontakta dig så snart vi kan. Vi kontaktar alla resenärer som påverkas i tur och ordning med första prioritet på avresor närmast i tiden. 

 

Vad gäller för resor till Island 16 juli 2020 och framåt?

Våra resor fortsätter som vanligt till Island.  Vi förlitar vi oss som alltid på UDs reserekommendationer samt följer paketreselagen. Så länge det inte finns en avrådan till Island så genomförs alla resor som vanligt och vanliga av- och ombokningsregler gäller. Om förändringar skulle ske med kundernas inbokade resor kommer vi att informera om det. 

Läs mer här:

 

  Viktig information för turister på Island

  • Från och med den 15 juni 2020 är alla turister är välkomna till Island. 
  • Personer som reser till Island behöver visa upp intyg på att de inte bär på Covid-19, eller så kommer man att genomgå ett test på flygplatsen. 
  • Det är viktigt att samtliga resenärer tänker på sin hälsa, tvättar händerna noggrant och är medvetna om renligheten. Undvika att röra näsa, mun eller ögon.

  Information från isländska regeringen (engelska):

   

  Kontakta oss

  Har ni frågor angående läget på Island, inför bokning av resa eller kring er kommande resa till Island är ni välkomna att maila in till oss.
  E-mail: [email protected]