Island

Så tar du dig runt på Island

Upptäck med hyrbil

Bil är ett bra alternativ för dig som vill upptäcka Island på egen hand, särskilt under lågsäsong då många bussturer slutar köra. På Island är det enkelt och bekvämt att hyra bil och du kan välja mellan allt från mindre personbilar till större 4-hjulsdrivna. Om du bara ska upptäcka Reykjavík är det dock läge att skippa bilen. Stan är lätt att ta sig runt i och du slipper hitta parkeringsplats.

Vanligtvis är det billigare att hyra en bil innan du landar på Island. Väljer du att hyra i Reykjavík erbjuder de flesta uthyrare att lämna och hämta bilen på ditt hotell. Väljer du en 4-hjulsdriven blir priserna lite högre, men med en fyrhjulsdriven bil kan du även besöka islands högland. Du behöver normalt använda ditt kreditkort som säkerhet under tiden som du lånar bilen. Normalt behöver du vara 20 år eller äldre för att hyra bil på Island, och innehaft ditt körkort i minst 1 år.

 

Ett vägnät i gott skick

Island saknar tågtrafik men har ett vägnät i gott skick. Riksväg 1, eller Ringvägen som den kallas, tar dig de 1 339 kilometrarna runt hela landet längs med kuststräckan, är till största del asfalterad och får underhåll året runt. Att köra Ringvägen tar 5–10 dagar beroende på hur mycket ni vill hinna se och göra på vägen.

Ungefär en tredjedel av Islands vägnät är asfalterat. Utöver Ringvägen har landet ett väl utbyggt nät av mindre vägar som leder till i stort sett alla attraktioner. Vägarna är asfalterade eller grusbelagda och de flesta fjällvägar är smala grusvägar med ett löst ytskikt, särskilt ute i vägkanten, som gör att du behöver ta det lugnt, särskilt vid möte. Om du vill ta dig till platser på fjällvägarna är det klokt att hyra en 4-hjulsdriven bil, vilket du borde överväga eftersom det låser upp många häftiga sevärdheter. Kolla alltid när du hyr bil vilka vägar du kan köra på.

Att tänka på när du kör på Island

Utöver de lagar, regler och förhållanden du redan är van med från Sverige behöver du tänka på att det tar lite längre tid att ta sig fram på Island på grund av lägre hastigheter. Du behöver också hålla koll på skiftande väderleksförhållanden som kan ställa till det och ibland stänga vissa vägar. Även om det oftast inte är svårt att köra på Island kan både vädret och de smala vägarna göra det långt mer utmanande än vad de flesta chaufförer är vana. Ta alltid med ett par solglasögon eftersom solen är låg på himlen och reflexions-faktorn är stark från både vatten och is.

Besinstationerna i Reykjavík har i regel öppet till 23:30 varje dag och även efter det kan du tanka på många stationer. Utanför staden varierar öppettiderna.

De flesta fjällvägar är stängda fram till slutet av juni eller senare på grund av leriga förhållanden. Håll dig uppdaterad på vägförhållandena. Glöm inte att ta med en detaljerad vägkarta. Du hittar en på lokala turistkontor, hos bokhandlare eller på bensinstationer runt om Island.

Buss

På Island kan du ta buss till alla bebodda platser. Navet i busstrafiken är bussterminalen BSI i centrala Reykjavík. Där hittar du också information om alla sträckor. Biljetter köper du på busstationen eller direkt av chauffören. Barn under 4 år reser ofta gratis och barn 4–11 år reser för halva priset.

Ska du åka mycket buss lönar det sig att skaffa ett rabattkort, som t.ex. “Full Circle Pass” som ger dig ett obegränsat resande med bussarna längs Ringvägen. Ett annat rabattkort är “Omnibus Pass” som ger dig obegränsat resande under en vecka.

Du kan också välja mellan många special-arrangerade bussturer mellan Reykjavík och utvalda sevärdheter. De här utflykterna kan du boka genom oss på Vulkanresor.

Inrikesflyg

Air Iceland flyger till många av de större städerna på Island och även till Grönland. Flygen avgår från inrikesflygplatsen som ligger strax utanför centrala Reykjavík (ca 3 km från centrum). Vill du åka till ett mindre samhälle finns det ofta en flyglinje som du kan kombinera med buss för att ta dig ända fram. Alla flyglinjer har inte dagliga avgångar och vissa trafikeras inte under hela året.

Ta dig runt med Vulkanresor

Vi har satt ihop många möjligheter för dig som vill ta dig runt bland Islands aktiviteter och sevärdheter. Oavsett om du vill åka på guidade bussturer eller ta dig fram med egen hyrbil hittar du någonting som passar.