Island

Resa runt på Island

Hyrbil/egen bil

För dig som vill resa runt och upptäcka Island på egen hand är bil ett lämpligt alternativ. Du kan ta med den egna bilen kan du ta med till Island på färjan Norröna som anlöper Seydisfjördur på Island (avgångar en gång i veckan från Bergen i Norge och Hanstholm i Danmark). Du kan också enkelt och bekvämt hyra bil på Island - allt från mindre personbilar till större fyrhjulsdrivna fordon finns att tillgå. Vulkan Resor samarbetar med Europcar på Island som har lokala kontor på Keflaviks flygplats, i Reykjavik, Egilsstadir, Akureyri, Isafjördur och Hornafjördur.

Vägnätet 

Vägnätet på Island är i gott skick. Den så kallade "Ringvägen" (Riksväg 1), ett löper som ett band runt den isländska kuststräckan och är till största delen asfalterad. 

Ringvägen är 1339 km lång och det tar det cirka 5-10 dagar att åka runt Island längs denna, allt beroende hur många stopp ni önskar göra. Med utgångspunkt i Reykjavik är denna sträcka en bra utgångspunkt för en rutt som låter er uppleva många av de mest kända och vackraste sevärdheterna runt landet.

Vid sidan av Riksväg 1 finns det ett väl utbyggt nät av mindre vägar och det går att nå i stort sett alla större attraktioner per bil. Vägarna kan vara både asfalterade och grusbelagda, de flesta fjällvägarna i inlandet är dock grusvägar. Dessa grusvägar har ofta ett löst ytskikt, särskilt ute i vägkanten, så kör försiktigt och sänk hastigheten vid möte av annan trafik. Fjällvägarna är också ofta mycket smala och inte gjorda för fortkörning och många är bara farbara med fyrhjulsdrivet fordon. Även många broar som korsar vattendrag är smala och har ofta bara en körbana. Grusvägarna i inlandet är också ofta mycket slingriga.
När du hyr bil, var noga med att kontrollera vilka vägar som du får köra den aktuella hyrbilen på. 

Att tänka på vid körning på Island

Högsta tillåtna hastighet på Island är 50 km/t i tätorter, 80 km/t på grusvägar på landsbygden och 90 km/t på asfaltvägar. 
Särskilda varningsskyltar visar fara som t.ex. skarp krök, men i allmänhet finns det inte separata skyltar för reducerad hastighet. Tänk på att resor kan ta längre tid än väntat då vägarna ofta tillåter lägre hastigheter än vad som är vanligt i Sverige.

Anpassa hastigheten efter förhållanden. Enligt lag ska strålkastare användas både natt och dag. På Island är det förbjudet att köra utanför vägbanan. Det är lag på att använda säkerhetsbälte. Isländsk lag förbjuder också varje form av körning under alkoholpåverkan. 

Bensinstationer
I Reykjaviks storstadsområde har de flesta bensinstationer öppet till 23:30 varje dag. I övriga landet kan öppettiderna variera från plats till plats. Många bensinstationer i Reykjaviksområdet och större samhällen har automatstationer som är öppna efter att kassorna stänger. Dessa accepterar i regel de vanligaste kreditkorten och sedlar.

Öppning av fjällvägar
De flesta fjällvägar är stängda till slutet av juni eller senare på grund av att våta och leriga förhållanden gör dem helt oframkomliga. Även efter att vägarna öppnats för trafik, är de bara framkomliga för fyrhjulsdrivna fordon. Det är alltid tillrådligt att två eller flera fordon reser tillsammans. Innan man beger sig på resa i inlandet måste du vara väl förberedd och införskaffa information om vägförhållandena. Ta alltid med en detaljerad vägkarta. 

Genomsnittliga öppningsdatum för fjällvägar: 
Lakagígar F206 12 Juni 
Fjallabaksleið nyrðri F208 
Sigalda - Landmannalaugar 12 Juni 
Landmannalaugar - Eldgjá 23 Juni 
Skaftártunga - Eldgjá 4 Juni 
Fjallabaksleið syðri F210 
Keldur - Hvanngil 30 Juni 
Hvanngil - Skaftártunga 30 Juni 
Landmannaleið F225 
Dómadalur 15 Juni 
Emstrur F261 24 Juni 
Kjalvegur F35 
Gullfoss - Hveravellir 11 Juni 
Hveravellir - Blönduvirkjun 2 Juni 
Sprengisandsleið F26 
Hrauneyjar - Nýidalur 27 Juni 
Nýidalur - Bárðardalur 27 Juni 
Skagafjörður F752 3 Juli 
Eyjafjarðarleið F821 6 Juli 
Askja F88 
Askja - Herðubreiðarlindir 19 Juni 
Askja - Dreki 20 Juni 
Öskjuvatnsvegur F894 21 Juni 
Vesturdalur (Hljóðaklettar) F862 8 Juni 
Kverkfjallaleið F902 19 Juni 
Uxahryggjavegur 52 5 Juni 
Kaldadalsvegur F550 13 Juni 

Vägkartor
Det är nödvändigt att ha med en karta för att kunna få en trevlig och säker resa. Vägkartor hittar du på lokala turistkontor, bokhandlare eller bensinstationer runt om på Island.

Buss

Ett nätverk av bussar täcker alla bebodda platser på Island. Bussnätets nav är bussterminalen BSI i centrala Reykjavik där du kan få information om de olika sträckningarna.

Det är inte nödvändigt att beställa plats på förhand och biljetter kan köpas på busstationen eller direkt av chauffören. Barn under fyra år reser i regel gratis, barn 4-11 år för halva priset.

Med olika typer av rabattkort, som exempelvis "Full Circle Pass" får du ett obegräsnat resande med valfritt antal stopp på bussarna längs Ringvägen, Riksväg 1. Ett annat rabattkort är "Omnibus Pass" med obegränsat resande under en vecka.

Urvalet är också stort av specialarrangerade bussturer fram och tillbaka mellan Reykjavik och speciella sevärdheter. Dessa utflykter kan du boka genom oss på Vulkan Resor, exempelvis turer till den populära Gyllene Cirkeln och många andra sevärdheter.

Inrikesflyg

Air Iceland har regjulära flyglinjer till många av de större städerna runt om hela Island och även till Grönland. Även om du vill åka till någon av de mindre samhällena så finns det ofta en flyglinje som kan kombineras med buss för att ta sig dit.

Air Iceland har trafik mellan Reykjavik och följande destinationer:

- Ísafjörður (Västfjordarna)
- Akureyri (Norra Island)
- Egilsstaðir (Östra Island)
- Höfn í Hornafjördur (Östra Island)
- Västmannaöarna (Södra Island)
- Sauðakrókur (Norra Island)
- Grímsey (Norra Island)
- Vopnafjörður (Östra Island)
- Kulusuk (Grönland)
 

Notera att vissa flyglinjer ej har dagliga avgångar och att alla inte trafikeras under hela året.
Det finns också möjlighet att åka sightseeingflyg och en dagsutflykter med flyg från Reykjavik till olika destinationer runt om på Island. 
Air Icelands flygningar utgår från Inrikesflygplatsen som ligger strax utanför centrala Reykjavik (ca 3 km från centrum).

Kontakta oss på Vulkanresor om du vill boka inrikesflyg.